Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nepalezen protesteren tegen koninklijk regime

Home

(Novum/AP) - Ruim 150.000 mensen hebben donderdag in de zuidoostelijke Nepalese stad Janakpur gedemonstreerd voor herstel van de democratie. De betogers keerden zich tegen de koninklijke machtsgreep van februari vorig jaar, waarbij het parlement werd ontbonden en het kabinet naar huis werd gestuurd.

De betogers riepen zwaaiend met vlaggen en spandoeken op tot een boycot van de gemeenteraadsverkiezingen van 8 februari om koning Gyanendra onder druk te zetten. Madhav Nepal, algemeen secretaris van de Communistische Partij van Nepal, verklaarde tegenover de juichende menigte dat het er om gaat 'de ruggengraat van het autocratische regime te breken'.

De demonstratie was georganiseerd door een coalitie van zeven politieke partijen. De organisatoren beschuldigden ordetroepen ervan demonstranten te molesteren en posters van muren te scheuren.

De politie zei instructies te hebben gekregen om de veiligheidsmaatregelen voor Janakpur en omgeving aan te scherpen. Iedereen die de stad binnenkwam moest worden gefouilleerd.

Deel dit artikel