Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nepalese rebellen verwerpen aanbod Gyanendra

Home

(Novum/AP) - De maoïstische rebellen in Nepal hebben dinsdag het aanbod van koning Gyanendra om het door hem ontbonden parlement in ere te herstellen van de hand gewezen en de door Gyanendra buiten spel gezette politieke partijen gemaand er ook niet mee akkoord te gaan. Volgens de rebellen is de zet van de koning slechts een samenzwering om de monarchie te redden.

De zeven partijen die een coalitie tegen Gyanendra hebben gevormd hadden enkele uren eerder juist enthousiast gereageerd op de toespraak die de koning maandagavond hield en gezegd dat zij de rebellen bij het politieke proces zouden betrekken.

De partijen verklaarden hun protestcampagne voor beëindigd. Zodra een regering is gevormd zal een staakt-het-vuren met de rebellen worden gesloten, zei Krishna Sitaula van de Nepalese Congrespartij na afloop van besprekingen die de partijen dinsdagmorgen achter gesloten deuren voerden. De massademonstratie die voor dinsdag op het programma stond gaat nog wel door, maar krijgt het karakter van een overwinningsbijeenkomst, zei Sitaula, die optrad als woordvoerder voor de coalitie. Hij maande deelnemers zich vreedzaam te gedragen.

De eerste opdracht die de partijen zich gesteld hebben is het organiseren van verkiezingen voor een speciale vergadering die een nieuwe grondwet moet uitschrijven. De macht van de koning zal dan vrijwel zeker drastisch worden ingeperkt, als de monarchie al niet wordt afgeschaft.

Deel dit artikel