Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nepalese rebellen ontvoeren honderden burgers

Home

(Novum/AP) - Maoïstische rebellen hebben de afgelopen dagen in het ontoegankelijke noordwesten en het zuiden van Nepal honderden dorpelingen, leerlingen en onderwijzers ontvoerd. Het leger heeft dit dinsdag bekendgemaakt. Aangenomen wordt dat het gaat om een indoctrinatiecampagne en dat de ontvoerden over enkele dagen vrijkomen.

De rebellen ontvoerden zondag ten minste 230 leerlingen en onderwijzers uit het dorp Himchadhari en omgeving in het district Accham, ongeveer zeshonderd kilometer ten noordwesten van Kathmandu. Nog eens tweehonderd werden meegenomen uit het dorp Gaira in het aangrenzende district Doti; driehonderd werden gegijzeld uit het district Baitadi in het zuiden van Nepal.

De guerrillastrijders kondigden afgelopen 3 september eenzijdig een staakt-het-vuren af, een stap die ruimte moest maken voor hervatting van het vredesproces. Zij zeiden hun posten te zullen verdedigen, maar zelf geen vijandelijke initiatieven te zullen nemen. De ontvoeringen laten evenwel zien dat voor de burgers weinig is veranderd.

Het leger meldde verder dat bij twee afzonderlijke incidenten in het weekeinde ten minste acht rebellen waren gedood. Het is het eerste geweld dat wordt gemeld sinds de afkondiging van het staakt-het-vuren. De rebellen zeggen dat hun strijders zijn gearresteerd en daarna geëxecuteerd.

Deel dit artikel