Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nepalese koning herstelt lagerhuis in functie

Home

(Novum/AP) - De Nepalese koning Gyanendra, die vorig jaar februari het kabinet naar huis stuurde en alle macht aan zich trok, heeft maandag het lagerhuis in functie hersteld. De herinstallatie van het parlement, dat al in 2002 was ontbonden, vormde een van de voornaamste eisen van de zeven oppositiepartijen die al wekenlang protesten in Nepal organiseren.

Gyanendra maakte het nieuws bekend in een door radio en televisie uitgezonden toespraak. Hij condoleerde tegelijkertijd de verwanten van 'al degenen die hun leven in de volksbeweging hebben verloren'. Hij zei verder er het volste vertrouwen in te hebben dat de natie zal doorgaan op de weg naar 'duurzame vrede, vooruitgang, volledige democratie en nationale eenheid'.

De protesten hebben geleid tot voedselschaarste en grote sociale en politieke chaos. De koning kwam met de concessie aan de vooravond van wat was aangekondigd als het grootste protest tot nu toe. Honderdduizenden betogers hebben de Nepalese economie in bijna drie weken van onophoudelijke protesten praktisch volledig stilgelegd.

In het lagerhuis is de werkelijke democratische macht verankerd; het hogerhuis is een grotendeels ceremonieel college.

Deel dit artikel