Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nepal hollend achteruit door rebellie maoïsten

Home

Lucia de Vries

Nepal, een van de armste vier landen ter wereld, beleeft een rampjaar. De koning is vermoord, de economie in crisis, en door het geweld van maoïstische rebellen dreigen de toeristen de bergstaat massaal te mijden.

KATHMANDU - Pashupati, een reïncarnatie van de hindoegod Shiva, zag zelden zoveel bloed vloeien in Nepal. Terwijl de brahmanenpriesters van de Pashupatinath-tempel de 'zes-maanden-rituelen' voor de ziel van de op 1 juni vermoorde Koning Birendra en zijn negen familieleden afrondden, werden de afgelopen dagen de lichamen van 18 legerofficieren en politieagenten verbrand. In totaal werden vorige week tijdens verschillende aanslagen van maoïsten 70 leger- en politieofficieren gedood.

De aanvallen begonnen 48 uur nadat Prachanda, voorzitter van de communistische partij van Nepal -die de maoïstische rebellen steunt- had gemeld dat vredesoverleg met de regering mislukt was. Koning Gyanendra kondigde in reactie op het geweld de staat van beleg af en verklaarde de maoïstische rebellen tot terroristen. In diverse districten in West- en Midden-Nepal heeft het leger inmiddels de aanval ingezet.

Hoeveel rebellen en onschuldige burgers daarbij omkomen is niet bekend. Het leger maakt dagelijks melding van successen, maar noemt geen aantallen slachtoffers. ,,Van officiële zijde horen we enkel propaganda en we kunnen niet langer contact maken met de maoïsten'', meldt de Nepalese BBC-correspondent Bhagirath Yogi. ,,En ook al zouden we op de een of andere manier aan nieuws kunnen komen, dan nog hebben we niet de moed om dit bekend te maken.''

De persvrijheid is sinds de afkondiging van de staat van beleg sterk beknot. De overheid heeft twee eenheden in het leven geroepen die alle berichtgeving controleren. Vorige week werd een bijlage van de Kathmandu Post in beslag genomen waarin een kleurenfoto van rebellen was afgedrukt. Dit incident werd de volgende dag door geen enkele krant gemeld.

Volgens Yogi zijn direct voor en na de afkondiging van de staat van beleg 12 journalisten met banden met de rebellen gevangengenomen. ,,Wij krijgen geen toestemming hen te interviewen en hebben geen idee waar ze zijn.'' Mensenrechtenorganisaties zijn bezorgd. Toeristen die het afgelopen weekend over land van de Tibetaanse grens naar Kathmandu reisden meldden dat ter hoogte van Tatopani legerhelikopters op vluchtende mensen schoten, die in paniek in een rivier sprongen.

Sinds de aanslag op een Coca-Cola-fabriek in Noord-Kathmandu afgelopen week, is de hoofdstad ogenschijnlijk rustig. De lokale bevolking heeft de schrik te pakken, maar toeristen in de wijk Thamel hebben geen idee wat er gaande is. ,,Wat we van de staat van beleg merken is dat de restaurants om halfnegen sluiten, en de cafés om tien uur. Daarna is het doodstil op straat; de enigen die zich buiten wagen zijn soldaten met mitrailleurs die 's nachts op straat patrouilleren'', zegt reisleider Peter Schuur.

Nepalese reisorganisaties en hotels worden bestookt met bezorgde telefoontjes en e-mails van mensen die plannen hebben om naar Nepal te gaan. Thukten Sherpa, mededirecteur van Asian Trekking, meldt een daling van 35 procent in het aantal klanten vergeleken met 2000. ,,We maken ons ernstige zorgen over het komende voorjaarsseizoen. Als de toeristen volgend jaar niet komen, dan zal de helft van de Nepalese reisindustrie failliet gaan.'' Eén van Asian Trekkings helikopters werd vorige week door rebellen opgeblazen.

Deel dit artikel