Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Negatief reisadvies voor deel Mali na ontvoering

Home

Nederlander nog spoorloos Toeristen weg uit Timboektoe

Over het lot van de Nederlandse man die vrijdagavond is ontvoerd in het Afrikaanse Mali, is nog steeds onduidelijkheid. De man werd samen met twee anderen ontvoerd toen ze in het centrum van de stad Timboektoe in een restaurant op een plein zaten. Gewapende mannen voerden de Nederlander, een Zweed en een man die zowel een Brits als een Zuid-Afrikaans paspoort heeft, met zich mee. Ze vermoordden een Duitser die zich verzette. Lokale bronnen hoorden dat een Nederlandse vrouw aan de ontvoering ontkomen was door zich te verstoppen, meldde NRC Handelsblad zaterdag.

Donderdag werden ook al twee Fransen uit hun hotel in Hombori, 200 kilometer ten zuidoosten van Timboektoe, ontvoerd. In de Sahel zijn daarmee nu negen Europeanen gekidnapt: zes Fransen, een Brit, een Zweed en een Nederlander.

Het ministerie van buitenlandse zaken zegt 'in het belang van de betrokken mensen' geen mededelingen te kunnen doen. Wel zijn de overige toeristen die nog in Timboektoe waren, zaterdag door de Malinese regering naar Mopti of naar de hoofdstad Bamako gevlogen. Het zou gaan om enkele tientallen toeristen.

Door talrijke ontvoeringen zijn Mauritanië, Mali en Niger al jaren gevaarlijke bestemmingen voor toeristen. Veel ontvoeringen worden toegeschreven aan 'Al-Kaida in de Islamitische Maghreb'. Die groepering houdt ook vier Fransen vast die in september 2010 in Niger werden ontvoerd. De beweging pleegt vanuit bases in de Sahara overvallen en ontvoeringen en houdt zich ook bezig met de smokkel van wapens en drugs.

Het ministerie van buitenlandse zaken ontraadt reizen naar de grensstreek met Mauritanië.

Nederlanders in Mali lieten persburaeu ANP weten dat de ontvoeringen rampzalig zijn voor het land. "Circa 80 procent van de inkomsten kwam uit het toerisme. Dat valt weg", aldus Willem Snapper, die al vijf jaar in Mali woont.

Volgens hem gaan er in Mali verhalen rond dat er veel zware wapens uit Libië het land binnenkomen. De bevolking vreest dat die worden ingezet voor ontvoeringen, zegt Snapper.

Deel dit artikel