Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Neerstorten, ontploffen en weer opstaan

Home

Van onze mediaredactie AMSTERDAM - Het is een eng gezicht: kinderen die tijdens het eindspel van de Droomshow van de evenwichtsbalk vallen, storten honderden meters naar beneden en ontploffen ergens in de diepte.

De Droomshow van de Avro is vernieuwd en heeft behalve een nieuwe presentator (Bart Peeters) ook een virtueel eindspel waarin het lijkt of echte kinderen verdwaald zijn in een computerspel. De ongelukkigen kunnen echter worden teruggehaald om het nog eens te proberen.

In het centrum voor nieuwe media van het NOB werden de afgelopen maanden 34 afleveringen van het eindspel van de Droomshow opgenomen met een nieuwe techniek. Daarin wordt een virtuele ruimte, de Technoworld, gecombineerd met mensen en objecten met behoud van perspectief in die ruimte. Dit houdt in dat als de deelnemers bewegen de camera meedraait en achtergrond en voorgrond van het virtuele decor steeds in het juiste perspectief blijven. Hierdoor onderscheidt deze techniek zich van de 'normale' chromakey techniek, waarbij het decor op een blauwe achterwand wordt geprojecteerd. Het is voor het eerst dat de NOB op lokatie virtual reality toepast als onderdeel van tv-opnamen. Tijdens de opnamen van de Droomshow staan de kandidaten wel gewoon voor een blauwe achterwand en ook niet hoger dan een halve meter boven de grond. De televisiekijkers zien de kinderen echter op het dak van enorme wolkenkrabbers staan en regelmatig neerstorten. Liefhebbers van computerspelletjes zullen het prachtig vinden.

Met de vernieuwde Droomshow wil de Avro een iets ouder publiek aantrekken, ongeveer tot twaalf jaar. Bart Peeters zal iedere week op een andere planeet landen waaraan het thema van die week kan worden opgehangen, zoals de jungleplaneet, de onderwaterplaneet of de kastelenplaneet. Regisseur Ruud van Gessel is blij met de nieuwe techniek die in het centrum van het NOB werd ontwikkeld, maar benadrukt “dat virtual reality niet meer mag zijn dan een manier om het verhaal beter te vertellen. Het mag beslist niet afleiden.”

De neiging om deze techniek te pas en te onpas toe te passen is groot. De mogelijkheden zijn immers onbeperkt. Het NOB werkt bijvoorbeeld op dit moment ook aan een vernieuwing van het weerbericht. Audio-visueel ontwerper van het NOB Harry Scheurs: “Het is mogelijk om Erwin Krol als een bliksemschicht door het beeld te laten vliegen, maar of dat de duidelijkheid van het weerbericht ten goede komt is de vraag.”

Voor kenners van de Droomshow: de derriedouche blijft in het nieuwe seizoen.

Deel dit artikel