Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nederlandse vrijwilliger omgekomen in Burkina Faso

Home

© epa
Update

Tijdens de gijzeling in een hotel Ouagadougou in Burkina Faso is vrijdag een Nederlander omgekomen. Dat meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zaterdagavond. Het gaat om de 67-jarige Arie Houweling, laat de non-profitorganisatie PUM weten. Houweling was in het Afrikaanse land actief als vrijwilliger.

Tijdens het gijzelingsdrama zijn zeker 27 mensen omgekomen, meldde de Franse ambassadeur in het West-Afrikaanse land. Er zou sprake zijn van zeker achttien nationaliteiten onder de doden. 150 gijzelaars zijn uit het hotel bevrijd.

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) liet weten geschokt en bedroefd te zijn. "Ik leef intens mee met de nabestaanden van het slachtoffer. Het is pijnlijk en wrang dat juist iemand die bij wilde dragen aan de ontwikkeling van het land slachtoffer wordt van een dergelijke daad", aldus de minister.

Het bestuur en de directie van PUM Netherlands senior experts is ook 'diep geschokt' door het bericht. Houweling was landencoördinator voor Burkina Faso en Niger. Hij was sinds 2004 betrokken bij de organisatie die actief is in 68 ontwikkelingslanden. De organisatie richt zich vooral op het ondersteunen van bedrijven in ontwikkelingslanden.

De honorair consul in Ouagadougou onderhoudt contact met de circa vijftig geregistreerde Nederlanders daar. Zij worden geadviseerd het gebied rond het hotel te mijden en veiligheidsinstructies van de lokale autoriteiten op te volgen. Een medewerker van de Nederlandse ambassade in Bamako in het ernaast gelegen land Mali, reist zondag naar Burkina Faso om de honorair consul te ondersteunen.

Lees verder na de advertentie

'Laffe aanval'
De Franse president François Hollande heeft de aanslag scherp veroordeeld. Hij sprak van een "laffe aanval" en heeft zijn Burkinese collega Roch Marc Kaboré alle hulp aangeboden, waaronder militairen.
Frankrijk is nog altijd zeer betrokken bij Burkina Faso, dat voorheen een Franse kolonie was en Opper-Volta heette. Het Frans is er de officiële taal.

Al sinds 2014 is het onrustig in Burkina Faso. President Blaise Compaore is in dat jaar na demonstraties verdreven. Geweld van islamitische groeperingen, zoals in buurland Mali, is het land tot nu toe echter bespaard gebleven.

Deel dit artikel