Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nederlandse politie richt anti-maffiateam op

Home

Redactie

Volgens de Italiaanse justitie doet Nederland te weinig aan de opsporing van leden van de Italiaanse maffia en hun criminele activiteiten. In Italië zelf arresteert de politie regelmatig tientallen vermoedelijke maffialeden, zoals hier in Palermo in 2014. © EPA

De Nederlandse politie heeft een team opgetuigd dat zich volledig richt op de bestrijding van de Italiaanse maffia. Dat zegt het hoofd van de recherche Wilbert Paulissen vandaag in het AD. Voortvluchtige kopstukken van de maffia zouden in Nederland een zorgeloos bestaan leiden.

Het anti-maffiateam is onderdeel van een aantal afspraken die de Landelijke Eenheid van de Nederlandse politie met Italië heeft gemaakt. Met het team komt de Nederlandse politie tegemoet aan kritiek van Italië dat Nederland te weinig doet aan de opsporing van maffialeden.

Lees verder na de advertentie

"We willen nauwkeuriger weten in welke omvang ze hier opereren. Inmiddels hebben we één spijtoptant kunnen horen. Dat leverde razend interessante informatie op", aldus Paulissen.

Iedereen associeert de maffia met cocaïne, maar overal waar geld te halen is, zijn ze.

Wilbert Paulissen, hoofd recherche

Volgens de recherchechef telt het speciale team momenteel drie politiemensen, maar kan er zo nodig worden opgeschaald. Het team gaat informatie vergaren en voortvluchtige maffialeden die zich in Nederland schuilhouden opsporen. Als tegenprestatie heeft het team toestemming gekregen om in Italië spijtoptanten van de maffia te horen over hun criminele activiteiten in Nederland. 

Volgens Paulissen is de Italiaanse maffia in Nederland actief in drugshandel en andere illegale activiteiten. "Iedereen associeert de maffia met cocaïne, maar overal waar geld te halen is, zijn ze." Voortvluchtige kopstukken van de maffia zouden in Nederland een zorgeloos bestaan leiden. "Daar moet een einde aan komen", aldus de politiechef.

Paulissen wijst erop dat Nederland een grote speler is op de mondiale drugsmarkt en een rechtssysteem heeft met lage straffen als het gaat om drugsdelicten. "Die combinatie maakt ons land aantrekkelijk voor de georganiseerde misdaad." Hij pleit voor een onderzoek naar zwaardere wetgeving om georganiseerde criminaliteit te bestrijden.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel

Iedereen associeert de maffia met cocaïne, maar overal waar geld te halen is, zijn ze.

Wilbert Paulissen, hoofd recherche