Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nederlandse moslims niet op hadj in Mekka door crisis

Home

Lisette van de Burgwal

© AFP
Exclusief

Door de economische crisis loopt de verkoop van islamitische bedevaartsreizen in Nederland sterk terug. Zo is het aantal boekingen voor de zogeheten hadj naar Mekka, die dit jaar halverwege oktober valt, bijna gehalveerd. Dat blijkt uit een rondgang van Trouw langs verschillende islamitische reisbureaus.

Voor deze traditionele pelgrimsreis verdeelt de ambassade van Saoedi-Arabië jaarlijks 5000 visa over de zestien geregistreerde reisbureaus in Nederland. Die bieden all-inclusive reizen aan vanaf 3500 euro (basis) tot 5000 euro (luxe). Verschillende reisbureaus blijven dit jaar soms wel met de helft van hun visa zitten. Andere jaren was de verkoop van de reizen geen probleem.

Zo krijgt Badr Reisbureau uit Amsterdam amper de helft van de honderd visa verkocht. Een medewerker zegt: "Moslims moeten vaak wel zes jaar sparen om op hadj te gaan. Als er door de crisis dan zo weinig binnenkomt, kunnen ze het gewoon niet meer betalen."

Ook Ali Alkisaei, eigenaar van Wadi Alrafidein Travel in Maastricht maakt zich zorgen. "Ik ben bang, echt waar. Mensen vragen om korting, maar ik kan het niet goedkoper maken."

Naast de crisis heeft de plotselinge teruggang ook te maken met grootschalige bouwprojecten in Mekka. Door de slechte toegankelijkheid tijdens de werkzaamheden krijgen Nederlandse reisbureaus dit jaar minder visa uit Saoedi-Arabië.

Sommige reisbureaus overwegen volgend jaar goedkopere pelgrimages. Alkisaei uit Maastricht: "Misschien kies ik dan voor hotels met minder sterren. Nu boek ik nog een vijfsterrenhotel in Mekka, maar dat kan ook een driesterrenhotel worden. Misschien ook op grotere afstand van al-Haram, de grote moskee in Mekka."

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie