Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nederlandse hulp naar minder landen

Home

DEN HAAG - Nederland brengt het aantal landen waarmee het een vaste ontwikkelingsrelatie heeft, terug van 33 naar vijftien. Het kabinet heeft dat vrijdag besloten op voorstel van staatssecretaris Ben Knapen voor Ontwikkelingssamenwerking.

De gedachte achter het lagere aantal 'partnerlanden' is dat de effectiviteit van de hulp omhooggaat. Een kwart van het geld dat Nederland aan ontwikkelingshulp uitgeeft, ging naar dit soort landen. Verder blijft Nederland ook geld geven aan andere landen, onder meer via de internationale fondsen van de Verenigde Naties, de Europese Unie en niet-gebonden hulporganisaties.

Nederland behoudt een bilaterale hulprelatie met Afghanistan, Bangladesh, Benin, Burundi, Ethiopië, Ghana, Indonesië, Jemen, Kenia, Mali, Mozambique, Oeganda, Palestijnse Gebieden, Rwanda en Sudan. Drie landen krijgen een overgangsregeling naar economische samenwerking: Colombia, Vietnam en Zuid-Afrika.

Zorgvuldige afbouw

Volgens Knapen krijgen de afgevallen landen een zorgvuldige afbouw, die wordt afgestemd met andere donorlanden. Twee opmerkelijke landen die afvallen, zijn Egypte en Pakistan. Egypte speelt een strategische rol in het Midden-Oosten en Pakistan is belangrijk voor de situatie in Afghanistan. Andere afvallers zijn Bolivia, Tanzania, Zambia, Suriname, Burkina Faso, de Democratische Republiek Congo, Georgië, Guatemala, Kosovo, Moldavië, Mongolië, Nicaragua en Senegal.

Hoewel de hulporganisatie Cordaid in een reactie betreurt dat zo veel landen zijn afgevallen, vreest ze nog geen gevolgen voor de landen waar ze nu werkzaam is. Volgens een woordvoerder is bij de subsidieaanvraag voor 2010 door Ontwikkelingssamenwerking bepaald dat hulporganisaties minimaal 60 procent van wat ze van de overheid krijgen, moeten besteden in de landen die het ministerie heeft aangewezen. De andere 40 procent mogen de organisaties naar eigen inzicht besteden. (ANP)

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie