Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nederlandse homotherapeuten betuigen geen spijt

Home

Robin de Wever

Fragment uit een uitzending van SBS-programma Undercover in Nederland. Een journalist ging vorig jaar op bezoek bij Different met de vraag of hij verlost kon worden van zijn homoseksuele gevoelens. Dat kan, zei de therapeut. © SBS 6

Is de 'homotherapeut' van zijn sokkel gevallen? De grootste aanbieder van homotherapie (waarbij homo's worden 'genezen' van hun 'zondige gevoelens') heft zichzelf op. Het Nederlandse Different gelooft nog wel dat 'verandering mogelijk is'.

Marktleider Exodus International maakte donderdag bekend dat het niet meer in zijn eigen methoden gelooft. Op de website van de organisatie maakt directeur Alan Chambers nu uitgebreid excuses aan de homogemeenschap. Eerder constateerde hij al dat '99,9 procent' van de cliënten zich niet volledig van zijn of haar seksuele voorkeur kon ontdoen.

Exodus is een instituut in de wereld van de 'homotherapie'. In de afgelopen 37 jaar wist het naar eigen zeggen 260 'filialen' op te zetten. De staf begint nu een nieuwe organisatie voor het 'bestrijden van angst' - waarschijnlijk angst van orthodoxe christenen voor homo's. Het is nog niet duidelijk of de nieuwe club zal uitdragen dat homoseksuele gevoelens onwenselijk zijn.

Homobelangenorganisatie COC zegt 'erg opgetogen te zijn' dat Exodus de handdoek in de ring lijkt te gooien. 'Dat Chambers excuses maakt is erg bijzonder en belangrijk', vertelt een woordvoerder.

'Exodus heeft zich overschreeuwd'
Volgens directeur Van Rhee van Tot Heil Des Volks is de opheffing echter een logisch gevolg van het feit dat Exodus 'zich overschreeuwd heeft'. Tot Heil des Volks verleent via haar dochterorganisatie Different ook therapie aan christelijke homoseksuelen. Zij kunnen wel degelijk 'anders met hun gevoelens omgaan', vindt Van Rhee. Dat hadden ze bij Exodus goed begrepen. 'Maar ze hebben die verandering al te zeer benadrukt.' Onverstandig, 'want dat kun je niet altijd waarmaken'.

Differents website noemt Exodus een 'zusterorganisatie'. Lang waren de twee partners, maar de relatie is volgens Van Rhee 10 jaar geleden stukgelopen. Exodus was te 'stellig' over genezing. Different biedt volgens Van Rhee vooral pastorale hulp, al vertelde een van de therapeuten vorig jaar aan een journalist van SBS 6-programma 'Undercover in Nederland' dat hij cliënten ook helpt om te 'veranderen'.

Lees verder na de advertentie

 
Dat Chambers excuses maakt is erg bijzonder en belangrijk
Homobelangenorganisatie COC

Van Rhee: 'Ze bestaan hoor, de mannen die later alsnog met een vrouw zijn getrouwd. Verandering kán plaatsvinden, maar het hoeft niet.' In de filosofie van Different is die verandering overigens niet hetzelfde als genezing. 'De gevoelens blijven vaak terugkomen. Dat kan therapie niet verhelpen.'

'Standpunt van Different is niet geloofwaardig'
Het Landelijk Koördinatiepunt voor kerk en homoseksualiteit (LKP) zegt veel moeite te hebben met Differents visie. 'Zo lang het op zijn website vertelt over jongens die toch een relatie met een meisje hebben gekregen, kan Van Rhee niet beweren dat Different een totaal andere benadering heeft dan Exodus', kritiseert woordvoerder Wielie Elhorst. 'Het opheffen van Exodus zou te denken moeten geven.'

Different werd vorig jaar onderwerp van discussie toen Trouw berichtte dat consulten werden vergoed vanuit de basisverzekering. Minister Schippers (Volksgezondheid) schafte de vergoeding enkele maanden later af. Volgens Van Rhee had Different de afgelopen jaren zo'n 100 cliënten. De ophef zorgde voor een dip, maar nu 'zijn we weer op de goed weg'. Cijfers kon hij niet noemen.

 
Ze bestaan hoor, de mannen die later alsnog met een vrouw zijn getrouwd
Directeur Henk van Rhee van Tot Heil des Volks


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel