Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nederlandse defensiespecialist kende locatie Bin Laden

Home

Van onze redactie buitenland

© afp

De exacte verblijfplaats van Osama Bin Laden in Pakistan was misschien iets minder topgeheim dan algemeen verondersteld werd. De schuilplaats van de topterrorist in de plaats Abbottabad was al sinds zeker tweeenhalve maand bekend bij sommige defensiedeskundigen. Dat valt op te maken uit wat defensiespecialist Rob de Wijk in zijn Trouw-column vandaag schrijft.

Volgens De Wijk was hij midden februari tijdens een bezoek aan Afghanistan aanwezig bij een briefing van de Amerikaanse Special Forces in Afghanistan. Daar werd 'plotseling' gepraat over het huis waarin Osama Bin Laden verbleef, zo schrijft De Wijk. "Bin Laden leefde dus toch nog. Het was duidelijk waar hij woonde. Hij werd in de gaten gehouden."

De Wijk wil verder geen bijzonderheden geven over de briefing. Dat hij sindsdien gezwegen heeft over het wereldnieuws dat hem deelachtig was geworden, was omdat hij evenals de andere aanwezigen akkoord was gegaan met een zwijgplicht. "Je bent strafbaar als je daarover iets naar buiten brengt", aldus De Wijk.

De Wijk deed destijds in het actualiteitenprogramma 1 Vandaag verslag van zijn bezoek, schrijft hij. "Maar over het belangrijkste kon ik niets zeggen."Over de reden waarom de Amerikanen nog tweeënhalve maand gewacht hebben met hun actie, speculeert De Wijk in zijn column dat ze mogelijk Bin Ladens contacten en diens netwerk nog beter in kaart wilden brengen.

> De column van Rob de Wijk

Lees verder na de advertentie

 Aan het einde van een reguliere ochtendbriefing voor de Special Operations Forces kwam plotseling het huis van Osama bin Laden ter sprake.  
Rob de Wijk

Deel dit artikel