Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nederlanders zijn nogal honkvast

Home

© Thinkstock

Veel Nederlanders blijven liever wonen in de streek waar ze geboren zijn.

Vooral vanuit Zeeland, Friesland, delen van Zuid-Limburg wordt weinig verhuisd. Maar ook in de streng protestante gemeenten zoals Urk en Staphorst blijven veel mensen wonen. Vanuit grote steden zoals Amsterdam, Den Haag, Rotterdam of Maastricht wordt niet veel verhuisd. In rijke gemeenten zoals Bloemendaal en Blaricum komen wel vele nieuwkomers.

Vooral in de regio's met een eigen dialect en cultuur blijven de bewoners vaak wonen. In Noord-Holland woont ruim 40 procent van de bevolking nog steeds in dezelfde provincie als hun overgrootouders. In plattelandsgemeenten en vissersdorpen blijft men vaak generatie op generatie wonen.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Meertens Instituut dat alle gegevens in een databank heeft gezet. Het instituut bestudeert de Nederlandse taal en cultuur. In het onderzoek zijn de geboorte- en woonplaatsen van vier generaties opgenomen. Daarbij is gebruikgemaakt van de Gemeentelijke Basisadministratie.

Onderzoeker Gerrit Bloofhooft: 'Daarmee heb je vier generaties te pakken. Door hun geboorteplaatsen en hun huidige woonplaatsen te vergelijken kom je meer te weten over de migratie van Nederlanders. En dan blijkt dat Nederlanders tamelijk honkvast zijn.'

Deel dit artikel