Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nederlanders zijn een beetje klaar met dat oer-Hollandse kamperen

Home

Tirza van der Graaf

Bij De Wit kampeerwinkel in Schijndel worden zorgvuldig nieuwe tenten uitgezocht © Merlin Daleman

Een volle achterbak en dakkoffer, de aanhanger achter de auto gevuld met de tent en andere kampeerspullen: het lijkt een typisch Nederlands vakantietafereel. Maar het aantal Nederlanders dat van plan is deze zomer te gaan kamperen, daalt.

Volgens een onderzoek van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) en TNS Nipo hebben steeds minder landgenoten zin om te gaan kamperen. Komende zomer willen 1,9 miljoen mensen hun tent opzetten in het buitenland, 5 procent minder dan vorig jaar. Binnen Nederland is dat aantal met 13 procent gedaald, en hebben 830.000 mensen plannen gemaakt om te gaan kamperen.

Waar komt die daling vandaan?. Volgens Margreet Toonen, docent Toerisme&Recreatie op de NHTV Hogeschool Breda en onderzoekster van kamperen, is de trend niet nieuw. "Het kamperen neemt al sinds 2003 af. Waarom dát jaar is voor ons als onderzoekers ook een raadsel."

Glamping
Toen in 2008 de crisis uitbrak, dacht de hele kampeersector volgens de onderzoekster dat het kamperen een grote vlucht zou nemen vanwege de relatief lage kosten. Toonen: "Maar wonder boven wonder gebeurde dat juist niet. In plaats daarvan nam glamping, luxe kamperen, wél toe. Dat heeft de kampeersector eigenlijk door de crisis heen geholpen."

Dat is te verklaren doordat glamping eerder gewoonweg niet bestond. "Het waren niet per se rijke mensen die door de crisis opeens gingen kamperen en die alleen maar luxe wilden. De crisis heeft er in zekere zin wel aan bijgedragen, bijvoorbeeld doordat zij glamping een keer probeerden en het beviel", zegt Toonen. "Maar de toename kwam vooral door ondernemers die zagen dat je het met een grasveld gewoon niet meer redt, en hun campings optuigden door bijvoorbeeld overal voor wifi te zorgen.".

Een andere vorm van kamperen die ook in trek blijft, is het tegenovergestelde van glamping: heel eenvoudig kamperen, op een camping van Staatsbosbeheer bijvoorbeeld. Toonen: "Er zal altijd een groep blijven die naar natuurcampings gaat, zoals ouders die hun kinderen willen leren hoe je dichtbij de natuur kunt leven."

Lees verder na de advertentie
Komende zomer willen 1,9 miljoen mensen hun tent opzetten in het buitenland, 5 procent minder dan vorig jaar

Kant-en-klare vliegvakantie
De mensen die dus nog kamperen, doen dat of in een luxe safaritent, of zo simpel mogelijk. De groep daar tussenin (denk aan de gezinnen met vouwwagens en grote caravans) wordt steeds kleiner. Een goedkopere kant-en-klare vliegvakantie naar Turkije is voor hen vaak een stuk aantrekkelijker. "Mensen hebben nu zoveel keus. Die hebben gewoon geen zin meer in het gedoe om al hun spullen mee te nemen in de caravan, die ze daarna ook nog ergens moeten stallen", zegt Toonen.

Volgens Recron, de vereniging voor recreatieondernemers, is dat ook te zien bij jongeren. "Vroeger gingen die op hun eerste vakantie kamperen op de Waddeneilanden, maar de concurrentie van goedkope vliegvakanties in het buitenland is toegenomen. Zij boeken nu ook sneller een vlucht naar Spanje", zegt woordvoerder Marike Rosier.

Om te kunnen overleven, moeten campings er anders gaan uitzien. "De traditionele grasvelden met tenten zullen verdwijnen", zegt Toonen. "Campings zien kamperen nu nog te veel als een product, zij moeten zich juist meer gaan richten op de gasten die ze willen bereiken. Mensen moeten op hun camping een bijzondere ervaring hebben en merken dat ze op een andere manier bezig zijn dan thuis. De gasten moeten ervan worden overtuigd dat kamperen een ander mens van ze maakt."

De traditionele grasvelden met tenten zullen verdwijnen

Elske (30) en Elco Venderbos (30) uit Sliedrecht en An Clemens (65) en John Bakhuis (64) uit Nootdorp. © Merlin Daleman


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel

Komende zomer willen 1,9 miljoen mensen hun tent opzetten in het buitenland, 5 procent minder dan vorig jaar

De traditionele grasvelden met tenten zullen verdwijnen