Nederlanders ruimden joodse Getto van Warschau op

home

Kinderen in het Getto van Warschau op een archieffoto uit 1939. © ANP

Het getto van Warschau in Polen is in de Tweede Wereldoorlog opgeruimd door honderden Joodse Nederlanders. Dat schrijft de NOS op de eigen site. De Joodse dwangarbeiders werden vanaf 31 augustus 1943 in vijf transporten vanuit Auschwitz aangevoerd.

De Joodse dwangarbeiders leefden in het concentratiekamp op het vroegere gettoterrein in de Poolse stad. Het kamp werd ingericht nadat de Duitsers na de opstand in het voorjaar van 1943 het getto met de grond gelijk maakten. Op deze plaats moest een volkspark komen.

De dwangarbeiders moesten uit het puin bruikbaar materiaal halen. De omstandigheden waaronder ze leefden en werkten, waren zeer slecht.

Volgens het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) gaat het om nieuwe informatie. Een woordvoerder hoopt dat meer mensen naar aanleiding hiervan met meer gegevens komen, zodat die kunnen worden toegevoegd aan de geschiedschrijving.

Hoeveel gevangenen in totaal in het kamp verbleven, is niet duidelijk. Er zijn schattingen van 6500. Nederlandse overlevenden noemden volgens de NOS veel grotere aantallen.

Behalve Nederlanders werden er in elk geval ook 2000 Joden uit Hongarije naar het kamp gebracht (voorjaar 1944). Net voor de ontruiming van het kamp eind juli 1944 werd de administratie vernietigd.

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie