Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nederlanders ruimden joodse Getto van Warschau op

Home

Kinderen in het Getto van Warschau op een archieffoto uit 1939. © ANP

Het getto van Warschau in Polen is in de Tweede Wereldoorlog opgeruimd door honderden Joodse Nederlanders. Dat schrijft de NOS op de eigen site. De Joodse dwangarbeiders werden vanaf 31 augustus 1943 in vijf transporten vanuit Auschwitz aangevoerd.

De Joodse dwangarbeiders leefden in het concentratiekamp op het vroegere gettoterrein in de Poolse stad. Het kamp werd ingericht nadat de Duitsers na de opstand in het voorjaar van 1943 het getto met de grond gelijk maakten. Op deze plaats moest een volkspark komen.

De dwangarbeiders moesten uit het puin bruikbaar materiaal halen. De omstandigheden waaronder ze leefden en werkten, waren zeer slecht.

Volgens het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) gaat het om nieuwe informatie. Een woordvoerder hoopt dat meer mensen naar aanleiding hiervan met meer gegevens komen, zodat die kunnen worden toegevoegd aan de geschiedschrijving.

Hoeveel gevangenen in totaal in het kamp verbleven, is niet duidelijk. Er zijn schattingen van 6500. Nederlandse overlevenden noemden volgens de NOS veel grotere aantallen.

Behalve Nederlanders werden er in elk geval ook 2000 Joden uit Hongarije naar het kamp gebracht (voorjaar 1944). Net voor de ontruiming van het kamp eind juli 1944 werd de administratie vernietigd.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie