Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nederlanders op lijst slachtoffers atoombom

Home

(Novum) - Drie Nederlanders die zijn overleden als gevolg van de atoombom die het Japanse Nagasaki trof op 9 augustus 1945, zijn donderdag toegevoegd aan de lijst van slachtoffers in het Peace Park aldaar. Dat is een herdenkingsplaats dichtbij het epicentrum van de atoombom. De Telegraaf schrijft vrijdag dat de burgemeester van Nagasaki de namen zaterdag, tijdens de zestigjarige herdenking officieel aan de lijst zal toevoegen.

De krant plaatste eind juni een oproep om nabestaanden van de in totaal negen Nederlandse slachtoffers, allen krijgsgevangen soldaten, op te sporen. Samen met het Instituut voor Militaire Geschiedenis in Den Haag lukte het contact te krijgen, meldt de krant. Frans Beer, neef van slachtoffer Johannes Beer, is blij met de erkenning. "We hebben nu een voltooid gevoel."

De Verenigde Staten gooiden de atoombommen op Japan om het land te dwingen tot een snelle overgave, en zo een einde te maken aan de Tweede Wereldoorlog. Die overgave kwam op 15 augustus 1945.

Deel dit artikel