Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nederlanders last van flinke zomerdip

Home

© Thinkstock
Update

Slecht weer of niet: 1 op de 1000 Nederlanders heeft deze maanden last van een zomerdepressie. Nog eens 3 op de 1000 zijn niet depressief, maar krijgen wel een flinke dip omdat het zomer is.

Dat zei psycholoog Ad Bergsma van het Fonds Psychische Gezondheid vandaag. Aan de regenbuien van de afgelopen weken hoeft dat niet te liggen. 'Depressieve gevoelens vallen 's zomers meer op door het contrast tussen hoe je je voelt en hoe je je 's zomers zou moeten voelen', aldus Bergsma. In de zomer ga je op vakantie, blijft het langer licht en ben je vaker buiten, dus 'hoor' je je blij en gelukkig te voelen. Wie dat niet is, kan zich juist nog slechter gaan voelen. 'En als je je rot voelt, besef je dat je somberheid niets te maken heeft met het slechte weer. Het signaal dat er wat mis met je is, komt duidelijker over.'

Anders dan bij een winterdepressie, wat een biologische reactie op minder zonlicht is, heeft een zomerdepressie geen duidelijke hoofdoorzaak. Er zijn wel speculaties dat de biologische klok misschien ontregeld raakt omdat het zo lang licht is.

Vrouwen versus mannen
'Sommige patiënten hebben het gevoel dat al het felle licht 's zomers rechtstreeks door hen heen snijdt. Je zou haast denken dat een slechte zomer als deze dan eigenlijk wel goed uitkomt', vertelt Bergsma.
'Maar het wel of niet schijnen van de zon is niet de enige factor die de stemming ontregelt. Mensen met een zomerdepressie hebben relatief vaker bijkomende problemen en zijn bijvoorbeeld vaker werkloos.' Vrouwen hebben twee keer zo veel kans op een zomerdepressie als mannen.

Een zomerdepressie is overigens een stuk zeldzamer dan een winterdepressie: slechts 0,1 procent van de Nederlanders lijdt aan de zomervariant en 8 procent heeft 's winters problemen. Iets meer dan de helft van hen heeft een winterdip: de rest een echte winterdepressie.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie