Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nederlanders internetten traag via mobiel netwerk

Home

Kristel van Teeffelen

© Censuur

Ons vaste netwerk behoort tot de top van de wereld, maar op de telefoon zijn de Britten vier keer zo snel, blijkt uit onderzoek van Akamai, dat een derde van al het digitale verkeer geleidt.

Nederland mag zich al jaren tot de wereldwijde koplopers van snelle internetverbindingen rekenen. Behalve als je surft met je telefoon, blijkt uit onderzoek dat het internetbedrijf Akamai vandaag presenteert. Dan moeten we tevreden zijn met snelheden die vooral in Europa onder het gemiddelde liggen.

Via het mobiele netwerk is de gemiddelde verbindingssnelheid in het eerste kwartaal van 2015 hier volgens Akamai 5,5 megabit per seconde. Dat is vier keer langzamer dan koploper Engeland, waar de gemiddelde snelheid op ruim 20 Mbps ligt. En onder het Europese gemiddelde van 7 Mbps. Het is nog wel een stuk sneller dan het land met de traagste mobiele verbinding: in Vietnam moeten gebruikers genoegen nemen met gemiddeld 1,3 Mbps.

4G
Dat Nederland achterloopt met het mobiele netwerk, is opvallend, omdat we wereldwijd juist bekend staan om ons snelle internet. Dat klopt nog steeds voor het vaste netwerk. Met een gemiddelde van 15,3 Mbps staat Nederland op de vijfde plek van internetsnelheden, waar het alleen koploper Zuid-Korea, Ierland, Hongkong en Zweden voor moet laten gaan.

Dat we met mobiel internet wel achterlopen, komt volgens Hans Nipshagen van Akamai niet per se door een relatief late inzet op het 4G mobiele netwerk, de snellere opvolger van 3G. "In het Verenigd Koninkrijk wordt 4G al langer uitgerold. Maar het gebruik ervan is in Nederland vrijwel gelijk: in het Verenigd Koninkrijk ligt dat op 40 procent, in Nederland gebruikt zo'n 36 procent van de mobiele internetters 4G."

Wel zou er volgens Nipshagen meer geïnvesteerd moeten worden in capaciteit. Is iedereen met 3G inmiddels wel gewend dat een online video bekijken niet altijd zonder horten of stoten gaat, met 4G zou dat door de hogere snelheid wel mogelijk moeten zijn. Maar dat betekent dan ook dat mensen meer data gaan verbruiken, wat zorgt voor drukte in het internetverkeer. Zo ontstaat er een constante race om meer capaciteit.

YouTube
En die druk op het netwerk gaat alleen nog maar toenemen, verwacht Nipshagen. "Wij gaan ervan uit dat over vier tot vijf jaar 80 procent van het dataverkeer uit video bestaat, wat een groot beslag op het netwerk legt. Dat komt door de toenemende populariteit van video-on-demanddiensten en websites als YouTube. Die video's kijken mensen ook nog eens in toenemende mate via mobiel, waar ze een tv-kwaliteit verwachten. Dat vraagt ook om flinke investeringen in het mobiele netwerk."

Lees verder na de advertentie
Wij gaan ervan uit dat over vier tot vijf jaar 80 procent van het dataverkeer uit video bestaat

© Trouw/Michel van Elk. Bron: State of the internet/Akamai

Akamai publiceert vierjaarlijks het 'State of the Internet'-rapport. Dat is gebaseerd op het internetverkeer dat het bedrijf op de eigen systemen langs ziet komen: ongeveer een derde van het wereldwijde totaal. Akamai beveiligt dat verkeer voor zijn klanten en zorgt ervoor dat data zo snel mogelijk en via de kortste route over het net wordt doorgegeven.

Niet alleen investeringen door providers in de capaciteit moeten files op de digitale snelweg gaan voorkomen, denkt Akamai. Het bedrijf onderzoekt ook technische oplossingen. Zo loopt er momenteel een test die uitgaat van gebruikersprofielen. Nipshagen: "Als we weten dat je elke ochtend het nieuws bekijkt, dan zouden we dat al in de daluren kunnen pushen naar je mobiel. Daardoor staat een deel van de content al klaar als jij een nieuwssite opent en ontzien we de piekuren op het netwerk."

Als we weten dat je elke ochtend het nieuws bekijkt, dan zouden we dat al in de daluren kunnen pushen naar je mobiel

Deel dit artikel

Wij gaan ervan uit dat over vier tot vijf jaar 80 procent van het dataverkeer uit video bestaat

Als we weten dat je elke ochtend het nieuws bekijkt, dan zouden we dat al in de daluren kunnen pushen naar je mobiel