Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nederlander ziet cultuur bedreigd

Home

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM - Nederland heeft een eigen cultuur en die is voor veel mensen belangrijk. Maar zij is in hun ogen wel bedreigd. De toevloed van immigranten wordt als veruit de grootste bedreiging gezien. Dat blijkt uit een TNS/Nipo-enquête in opdracht van het KRO-programma 'Reporter'.

Ruim zeven van de tien ondervraagde Nederlanders (75 procent) vinden dat Nederland een eigen, specifieke cultuur heeft. Van hen noemt 85 procent die cultuur 'belangrijk voor mij' en 86 procent is er zelfs trots op Nederlanderte zijn. Surinaamse en Antilliaanse Nederlanders zijn er ietsje minder trots op (67 en 69 procent), Marokkaanse en Turkse Nederlanders met 52 en 54 procent nog iets minder.

Maar de Nederlandse cultuur wordt bedreigd. Dat vindt althans 66 procent van de Nederlanders, tegen 42 procent onder allochtonen. Mensen met weinig opleiding vinden dat beduidend vaker (74 procent) dan mensen met veel opleiding (49 procent).

De toestroom van immigranten (27 procent), de invloed van de Europese Unie (18 procent) en de falende integratie (16 procent) vormen de topdrie van bedreigingen voor de Nederlandse cultuur. Allochtonen hebben overigens een iets andere topdrie. Zij zien de falende opvoeding (20 procent) als voornaamste bedreiging. Bij hen staat de falende integratie nummer twee, met 15 procent.

Gevraagd naar oplossingen, wijzen Nederlanders sterk naar verplichtende maatregelen: grenzen dicht, stringent taalbeleid, cultuur dwingend opleggen. Allochtonen zien meer in vrijwilligheid.

Deel dit artikel