Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nederland wil oordeel over Turkse rechtsstaat

Home

Bert Koenders, minister van Buitenlandse Zaken © EPA

Na de mislukte staatsgreep in Turkije wil Nederland een internationale beoordeling van de toestand van de Turkse rechtsstaat. Het oordeel zou moeten komen van de Raad van Europa, een organisatie voor onder meer mensenrechten en democratie.

Dat heeft minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken woensdag bepleit bij de Raad van Europa in Straatsburg. Hij en zijn collega's, onder wie de Turk Mevlüt Cavusoglu, bogen zich over de situatie in Turkije na de couppoging. Cavusoglu verzekerde dat Turkije de regels van de rechtsstaat zal respecteren.

"Iedereen moet zich tegenover de rechter verantwoorden, ook degenen die hebben geprobeerd de president te vermoorden. Zij zijn niet gedood maar gevangengenomen", zei Cavosoglu. Hij benadrukte dat de staatsgreep tegen democratische instituties was gericht, waaronder het parlement. "Het doel was ons om te brengen. Maar we zullen nooit vergeten dat de rechtsstaat moet gelden."

Koenders vindt het ook belangrijk dat de mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa een bezoek brengt aan Turkije. Nederland wil bovendien dat onderzocht wordt of de raad bij rechtszaken van verdachte coupplegers en sympathisanten aanwezig kan zijn. Daarnaast heeft Koenders er opnieuw op gewezen dat het 'exporteren' van de spanningen in Turkije naar andere landen moet worden tegengegaan.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie