Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nederland wil onderzoek naar geweld Egypte tegen Kopten

Home

Redactie

Egyptische kopten dragen een doodskist van een slachtoffer van het harde optreden zondag. © reuters
Update

De internationale gemeenschap moet ingrijpen om een 'langzame genocide' van koptische christenen in Egypte te voorkomen. Dat zeggen bestuursleden van de Koptische Stichting Nederland vandaag tijdens een door de ChristenUnie georganiseerde bijeenkomst in het gebouw van de Tweede Kamer. Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) heeft aangekondigd dat hij bij de Europese Unie zal aandringen op een onafhankelijk onderzoek naar het geweld.

In Egypte is volgens de stichting een 'etnische zuivering' gaande van kopten. Ze vrezen 'een tweede Srebrenica op korte termijn'. Waar de Egyptische overheid zich eerst nog als toeschouwer opstelde die niet ingrijpt, neemt ze nu de wapens in de hand 'om kopten te zuiveren'.

Onafhankelijk onderzoek
Rosenthal zei vandaag dat hij bij de Europese Unie zal aandringen op een onafhankelijk onderzoek naar het geweld tegen kopten. De minister werd onder meer door het CDA en de VVD opgeroepen zich in te zetten voor een onafhankelijk onderzoek. Partijen als de SP, D66 en de PvdA steunden de oproep.

Wie het onderzoek moet gaan doen, kon Rosenthal nog niet zeggen. Het CDA pleitte voor de Verenigde Naties, de VVD voor de Egyptische Nationale Raad voor Mensenrechten. Beide mogelijkheden zullen worden besproken, aldus de minister.

Rosenthal herhaalde verder wat hij gisteren in het vragenuurtje had gezegd. Hij voelt er niet voor om de diplomatieke banden met Caïro te bevriezen, zoals gedoogpartner PVV graag zou zien. De minister voegde eraan toe de ambassadeur in Egypte opdracht te hebben gegeven de zorgen over te brengen aan de lokale autoriteiten en de Arabische Liga.

Vreedzaam protest
Aanleiding voor het onderzoek was het harde optreden afgelopen weekeinde van de autoriteiten, waaronder het leger, tegen een vreedzaam begonnen protest van enkele honderden kopten in de Egyptische hoofdstad Caïro. Daarbij zijn zeker 25 doden gevallen en meer dan 200 gewonden.

De christenen protesteerden tegen een aanval vorige week op een kerk in het zuidelijke provincie Aswan. Dat zou het werk zijn van radicale moslims.

'Diep bedroefd'

Paus Benedictus XVI heeft vandaag laten weten 'diep bedroefd' te zijn om het geweld tegen kopten in Egypte. Hij veroordeelt de 'pogingen om het vreedzaam samenleven te ondermijnen', aldus de paus.

Ongeveer 10 procent van de 80 miljoen Egyptenaren is kopt. Het merendeel van het volk is Islamitisch. De afgelopen jaren is de spanning tussen moslims en kopten toegenomen. Kopten klagen over discriminatie door de overheid en bedreigingen en aanvallen door radicale moslims. Het aantal gewelddadige incidenten groeide. In de meeste gevallen werd niemand vervolgd. Bij een bomaanslag op een kerk in Alexandrië in januari kwamen meer dan twintig kopten om. De autoriteiten gaven de schuld aan buitenlanders.

Deel dit artikel