Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nederland vraagt Egypte opheldering over boycot

Home

(Novum) - Nederland heeft de Egyptische autoriteiten om opheldering gevraagd over de boycot van een Nederlandse film op een internationaal filmfestival voor kinderen in Caïro. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. De film 'Waar is het paard van Sinterklaas' zou niet worden vertoond als reactie op de aankondiging van PVV-voorman Geert Wilders dat hij werkt aan een film met kritiek op de koran.

De producent van de kinderfilm, Michiel de Rooij, heeft nog niet officieel van de organisatie van het festival te horen gekregen dat zijn inzending wordt geweerd. "We hebben de film net gisteren naar Egypte verscheept", merkt hij donderdag op. De Rooij zegt door de Wereldomroep op de hoogte te zijn gebracht van de boycot. "Zij waren aanwezig bij een persconferentie van het festival, waar gezegd zou zijn dat de film niet welkom is." Daarop heeft de producent de Nederlandse ambassade in Egypte en het ministerie van Buitenlandse Zaken ingelicht.

De organisatoren van het festival noemden de boycot een 'symbolisch gebaar tegen al degenen die doorgaan met het beledigen en neerhalen van welke monotheïstische religie dan ook', meldde de Wereldomroep donderdag. Ook Deense inzendingen zouden worden geboycot, omdat onlangs in Deense kranten opnieuw omstreden Mohammed-cartoons waren gepubliceerd.

"Het geeft aan hoe groot de verontwaardiging, ook in Egypte, is over de koranfilm van Wilders", zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Voor zover bekend bij het ministerie leidde de aankondiging van de koranfilm niet eerder tot de boycot van een Nederlands product.

Een boycot van Nederlandse producten in moslimlanden is een van de gevreesde gevolgen van het uitbrengen van de film, die zijn voltooiing zou naderen. Woensdag nog werd Wilders door de regering gewezen op de mogelijke gevolgen van het verschijnen van de film.

Het filmfestival voor kinderen gaat volgende week donderdag van start en duurt tot 13 maart.

Deel dit artikel