Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nederland mag van Brussel geen illegalen vastzetten

Home

ANP

Minister Leers © ANP

Het plan van minister Gerd Leers om illegalen vast te zetten stuit op Europees verzet. De plannen zijn in strijd met Europese regelgeving, zo bleek vandaag uit antwoorden van eurocommissaris Cecilia Malmström (Binnenlandse zaken) op vragen van Nederlandse Europarlementariërs.

PvdA, SP, GroenLinks en D66 wilden weten of de voornemens van Leers wel strookten met de Europese regelgeving. Dat blijkt niet zo te zijn. Lidstaten mogen geen wetgeving invoeren waarbij illegalen worden vastgezet enkel en alleen omdat ze illegaal zijn.

De CDA-bewindsman wil illegaliteit strafbaar stellen. Illegalen kunnen, volgens de plannen van Leers, een gevangenisstraf van maximaal 4 maanden of een geldboete van maximaal 3800 euro tegemoetzien.

Onmogelijke eisen
De oppositiepartijen zijn blij met de antwoorden van de commissie. 'Het is goed dat de Europese Commissie tegenwicht biedt aan de onmogelijke eisen van de PVV aan de coalitie', aldus D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld.

'Met dit voorstel laat Leers zien dat hij internationale afspraken en de mensenrechten van illegalen aan zijn laars lapt', aldus Emine Bozkurt van de PvdA in Europa.

Deel dit artikel