Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nederland leent geld en verdient eraan

Home

Redactie

De geldpers in De Nederlandsche Bank, op archiefbeeld. © ANP

De Nederlandse staat heeft maandag in totaal 2,48 miljard euro geleend met kortlopende leningen. De rente die de overheid op de leningen moet betalen lag iets onder de 0 procent, wat betekent dat investeerders geld toeleggen op de lening.

Het is de afgelopen maanden verscheidene keren voorgekomen dat Nederland kortlopende leningen in de markt plaatste tegen een zogenoemd negatieve rente. Het ging onder meer om leningen met een looptijd tussen de 3 en 6,5 maanden. Investeerders die het geld lenen, zijn waarschijnlijk afkomstig uit landen waar het minder veilig is geld op een rekening te laten staan dan het uit te lenen aan Nederland.

Ook deze keer werden twee leningen heropend die liepen tot eind december van dit jaar en tot eind maart 2013. De rente kwam respectievelijk uit op min 0,073 procent en min 0,013 procent. De belangstelling voor de leningen was groot. Er schreven veel meer investeerders in dan de staat daadwerkelijk nodig had.

Ook Duitsland leent al enige tijd tegen een negatieve rente. Dat land sleet recent een lening met een looptijd van 2 jaar tegen het negatieve tarief. Het dalen van de rente onder de 0 procent heeft te maken met de economische crisis en de onzekerheid waarin beleggers verkeren. Heel veel investeerders zijn op zoek naar een veilige plek voor hun geld, desnoods tegen extra kosten en zonder enig rendement. Lenen aan landen als Nederland en Duitsland wordt veilig geacht.

Deel dit artikel