Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nederland is Italiaanser dan Italië zelf

Home

Lex Oomkes

Fractieleiders (vlnr) Alexander Pechtold (D66), Emile Roemer (SP) en Geert Wilders (PVV) in de Tweede Kamer, na de bekendmaking van de nieuwe ramingen van het Centraal Planbureau. © ANP

Het kabinet zoekt steun bij de oppositie met het oog op een werkbare meerderheid in de Eerste Kamer. Maar het belang is groter dan dat. Nederland kijkt gewoontegetrouw meewarig naar de politieke ontwikkelingen in Italië, maar hoe terecht is dat?

Nederland kende in deze eeuw al meer kabinetten dan Italië. Het Nederlandse financieringstekort is anderhalf keer zo groot als het Italiaanse en de gecombineerde schuld van overheid en private sector is in Italië 2,5 keer de omvang van de economie op jaarbasis, terwijl Nederland ook hier de Italianen verslaat met een gecombineerde schuld die drie keer de omvang van de economie heeft.

Beppe Grillo zette de Italiaanse politiek de afgelopen dagen op zijn kop. Het land wordt, ook volgens Nederlandse commentaren hopeloos onbestuurbaar. Maar in eigen land hoefde eerst Pim Fortuyn, later Geert Wilders en nu weer Henk Krol maar een pink op te heffen en ze hebben er weer tien Kamerzetels bij in de peilingen.

Slechtst presterend
Nederland kent meer Italiaanse toestanden dan het land zelf. Sterker, uit de gisteren gepubliceerde cijfers van het CPB blijkt Nederland zo ongeveer het slechtst presterende jongetje van de klas te worden.
Een debat over die cijfers en wat te doen staat om de economie een zet in de goede richting te geven, komt er echter niet. CDA en Wilders' PVV gunden elkaar gisteren toen een eventueel debat in de Kamer ter sprake kwam niet het recht om als eerste te spreken. Vandaar.

Beschamend, stelde fractievoorzitter Slob van de ChristenUnie vast. "Werkverschaffing hebben we hard nodig in dit land, maar dan wel buiten en niet in de Kamer."

Dat de problemen in Nederland groot zijn, is evident. Dat de coalitie van VVD en PvdA geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer is relatief nog maar een kleine hobbel op weg naar een eventuele oplossing.

Draagvlak
Veel urgenter lijkt het gegeven dat in de samenleving de bereidheid een stap terug te doen kleiner is dan ooit. Bezuinigingen in de zorg kunnen steevast niet op een draagvlak rekenen, ook al is de ziektekostenpremie de afgelopen jaren de pan uitgerezen en zal die uit de pan blijven rijzen nu er de komende jaren nog eens 17 miljard euro extra naar de zorg zal gaan. Mensen met vermogen mogen niet meer gaan betalen voor het verzorgingstehuis, want dat is afstraffen van spaarzin en lagere inkomens mogen, ondanks aantoonbare hoge zorgconsumptie, niet meer gaan betalen, want dat is niet solidair.

Oudere generaties vinden dat jongeren maar een bijdrage moeten leveren en jongere generaties verwijten de babyboomers alle ruimte voor toekomstige voorzieningen voor de oude dag nu al vrolijk op te maken.

Verdeelder dan ooit
Dit land is verdeelder dan ooit, stelde één van de fractievoorzitters van de door minister Dijsselbloem bezochte oppositiepartijen. Een breed politiek pact in de Tweede Kamer is volgens hem mooi om ook de Eerste Kamer rustig te houden, maar veel belangrijker is volgens hem het signaal dat ervan uit zou moeten gaan naar de burger. "Het is soms erg wat ik op straat hoor", stelde hij. "Die ouderen, die niet willen dat er op hun aanvullend pensioen wordt gekort. Met dat eeuwige argument dat zij nu eenmaal dit land hebben opgebouwd. Dat mag zo zijn, maar waarom wilt u de generaties na u dan met de problemen opzadelen, vraag ik dan altijd maar."

Ook bij ander oppositiepartijen en gisteren bij premier Rutte viel die behoefte om een ietsje meer eenheid uit te stralen te beluisteren. In de hoop dat het draagvlak in de samenleving voor minder overheidsuitgaven te vergroten valt. "Het is triest dat we daarmee echter tegelijkertijd riskeren Wilders en Krol weer groter te maken", aldus een D66-Kamerlid. "Het is een geluk bij een ongeluk dat een eventueel breed akkoord in de Kamer de kans op snelle verkiezingen wellicht iets minder maakt."

Lees verder na de advertentie

 
Economische cijfers Den Haag zijn slechter dan die van Rome

Deel dit artikel