Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nederland haalt banden aan met Israël en Palestijnen

Home

Redactie

Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) ontmoette maandag de Israelische premier Benjamin Netanyahu. © epa

Nederland haalt de banden aan met zowel Israël als de Palestijnse autoriteit. Er komen samenwerkingsverbanden die te vergelijken zijn met die met andere landen waarmee Nederland goede relaties heeft, zoals Frankrijk, Duitsland en Polen.

Minister Frans Timmermans heeft over de samenwerking met Israël maandag afspraken gemaakt met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Dinsdag wil hij hetzelfde afspreken met de Palestijnse premier Rami Hamdallah.

De nauwere samenwerking uit zich in jaarlijkse fora met telkens een overkoepelend thema. Eind dit jaar is dat water en energie. Naast de overheden worden ook bedrijven, kennisinstellingen en niet-gouvernementele organisaties betrokken bij de gesprekken. Het is de bedoeling dat de bijeenkomsten eens in de 2 jaar worden gehouden, de ene keer in Nederland, de andere keer in Israël en Palestijns Gebied.

Timmermans sprak volgens zijn woordvoerder met Netanyahu ook over de Israëlische en Nederlandse zorgen over het nucleaire programma en de mensenrechten in Iran, en over de ontwikkelingen in Syrië. Later maandag spreekt Timmermans nog met de Israëlische minister voor het vredesproces Tzipi Livni over de Amerikaanse poging om het vredesproces weer vlot te trekken.

Dinsdag ontmoet Timmermans de Israëlische president Shimon Peres en president Mahmoud Abbas en premier Rami Hamdallah van de Palestijnse Autoriteit.

Deel dit artikel