Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nationale Korpschef Gerard Bouwman houdt van doorpakken

Home

Minister Ivo Opstelten van veiligheid en justitie noemde Gerard Bouman (60) bij zijn benoeming als kwartiermaker van de Nationale Politie, april vorig jaar, een 'bouwer, een man uit één stuk'.

Bouman, vanaf morgen de eerste nationale korpschef, zal zich in de lovende kwalificaties van zijn politiek verantwoordelijke baas hebben herkend. Maar een ijdeltuit is de in Rhoon - onder de rook van Rotterdam - geboren Bouman zeker niet. Grootspraak ligt hem evenmin. Zelfbewust is hij des te meer. Falen, of gewoon een mindere beurt, zijn begrippen die hij niet wil kennen of horen.

Als je iets doet, doe je het goed, vindt de als 'verandermanager' omschreven Bouman. Zo komt het dat hij ook aan zijn medewerkers, van jong tot oud en van laag tot hoog, flinke eisen stelt. Dat hij bij tegenslag of teleurstelling soms bot, of in elk geval hard, overkomt interesseert hem niet. "Ik kan hard zijn, maar mensen die mijn hulp nodig hebben, krijgen die ook", zei hij vorig jaar mei in een interview met het Tijdschrift voor de Politie.

Kenmerkend was zijn aanvulling in hetzelfde interview dat het hem niet uitmaakt als de buitenwereld hem 'bot, hoekig en rechtlijnig' vindt. "Je kan van dingen ook een karikatuur maken."

In 1970 begon de toen 17-jarige Gerard Bouman als straatagent bij de Rotterdamse politie. Tot op de dag van vandaag beschouwt hij de acht jaar die hij bij dit korps doorbracht als zijn belangrijkste leerschool. Daar, tussen rauwe Rotterdammers, werd hij gevormd en leerde hij wat kameraadschap in de praktijk betekent.

Hij maakte de overstap naar het Openbaar Ministerie en werd in 1998 hoofdofficier van justitie in Middelburg. Twee jaar later werd hij hoofdofficier in Den Haag, weer drie jaar later ging hij het regiokorps Haaglanden leiden. In 2007 werd hij hoofd van de veiligheidsdienst AIVD, een post die hij voorjaar 2011 inruilde voor die van kwartiermaker van de Nationale Politie.

De kracht van Bouman is toch vooral dat hij altijd zichzelf is. Een weliswaar vrij stille, maar toch niet saaie man. In het blad Binnenlands Bestuur zei Henk Korvinus, de huidige hoofdofficier van justitie, anderhalf jaar geleden over hem: "Zijn kracht is om iets voor elkaar te krijgen. En hij heeft geen moeite om mensen aan te pakken die niet functioneren."

De nationale korpschef als een man met wie het volgens zijn omgeving in zakelijk opzicht prettig samenwerken is. Maar ook een man die je op de werkvloer liever niet tegen je weet. Adri Vermaat

Deel dit artikel