Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nationaal kampioen Krotwaar laat WK halve marathon lopen

Home

HEERENVEEN (ANP) - Luc Krotwaar heeft in Heerenveen met grote overmacht het Nederlands kampioenschap halve marathon gewonnen. De atleet uit Bussum liep vrijwel vanaf de start alleen op kop en finishte in 1.13.30. Bij de vrouwen versloeg Edith Kortekaas in haar tweede wedstrijd over 21 kilometer verrassend Wilma van Onna.

“Het was mijn enige kans om een Nederlands kampioenschap te winnen”, zei de 30-jarige Krotwaar, die op 11 oktober in Eindhoven zijn titel op de halve marathon verdedigt. “Maar daar gaat ook Bert van Vlaanderen van start, dus het moest vandaag gebeuren. Ik wist dat Marco Gielen goed in vorm was en ik wilde het daarom niet op de laatste kilometers aan laten komen. Toen er na een paar kilometer al een klein gaatje viel, ben ik maar doorgelopen”.

“Aanvankelijk leek het tempo heel hoog te zijn. Dat gevoel had ik ook, maar misschien stond het bordje met de aanduiding van vijf kilometer verkeerd, want na tien kilometer bleek de tussentijd opeens veel minder snel”, aldus Krotwaar. “Het is jammer dat er geen toptijd uitkwam, maar in feite ging het hier om de titel. Ik liep bewust zonder horloge”.

Krotwaar laat het WK op de halve kilometer, eind september in Zürich, aan zich voorbij gaan. “Ik heb dan net een zware trainingsweek achter de rug en kan niet uitgerust aan de start staan. Bovendien wil ik de groep die zich daar specifiek op heeft voorbereid niet verstoren. Ik heb me niet tevoren aangemeld”, meende de Nederlands kampioen.

Gielen probeerde na de eerste van twee ronden door Heerenveen de kloof met Krotwaar nog te dichten. Hij raakte daarbij Peter van de Velden kwijt, maar kon de latere winnaar niet meer achterhalen. “Daarom heb ik besloten de wedstrijd maar rustig uit te lopen”, aldus de Limburger, die in 1.04.48 finishte.

Gielen is nu de kopman van de WK-ploeg. Van der Velden (derde in 1.05.53) en de Ethiopiërs Teckey Gebrselassie (zesde in 1.06.47) en Tadesse Woldemeskel vergezellen hem. Woldemeskel moest in Heerenveen na twee kilometer uitstappen. Hij had last van een bloeduitstorting in het scheenbeen. Mocht dat over een week niet over zijn, dan gaat Peter Visser (bij het NK vierde in 1.06.17) mee naar Zürich.

Bij de vrouwen is Irma Heeren dan de enige deelneemster. Zij bleek bij het behalen van haar wereldtitel op de duathlon al last te hebben gehad van een virus-infectie. Heeren trok zich daarom op advies van arts Peter Vergouwen terug van de NK in Heerenveen. Bondscoach Gerard Nijboer acht kampioene Edith Kortekaas (23) te jong en onervaren om al aan een groot toernooi deel te nemen. “Daar heeft hij wel gelijk in”, merkte Kortkaas op. “Dit was pas mijn tweede halve marathon. Door mijn studie geneeskunde is het moeilijk meer tijd vrij te maken”.

Deel dit artikel