Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Naïef Heerenveen speelt Roda JC in de kaart

Home

MATTY VERKAMMAN

ROTTERDAM - De nieuwe bekerwinnaar verloor dit seizoen al eens met 8-0 van de belangrijkste kampioenskandidaat, maar in de finale tegen Heerenveen werd gisteren namens Roda JC alleen door doelman Ruud Hesp iets weggegeven. Met 4-2 zong Limburg het hardst, maar ook Friesland bleef gezellig in een Kuip vol vrede.

De bekerfinale moest een feest worden en de bekerfinale werd een feest. Net als in de jaren vijftig had men aan een paar verkeersagenten rond het bomvolle stadion al genoeg gehad. Het was een verademing om twee supporterslegioenen te zien, die ook met elkaar het beste voor hadden. Geel-zwarten en blauw-witten verstonden elkaar amper, maar gaven elkaar in Rotterdam wel een hele dag de hand. Helaas was Heerenveen op het veld te zwak en te naïef om er twee keer drie kwartier ook een echte wedstrijd van te maken. De tactisch veel rijpere Limburgers hadden de slabak van de KNVB al binnen een uur in handen. Gelijk in het stopperspil-tijdperk, vertrouwde Heerenveen op een systeem met maar liefst vijf aanvallers. Met die aanpak is Heerenveen weliswaar uitgegroeid tot de leukste club van Nederland, maar als de voetbaltrots van Friesland echt ook eens een prijs wil winnen, kan het toch geen kwaad de verdedigende aspecten iets zwaarder te laten wegen. Het kwintet aanvallers Korneev, Tomasson, Talan, Pahlplatz, Echteld keek traditiegetrouw in hoofdzaak naar voren. Met zo veel spelers voorin, komt er veel gewicht op de schouders van middenvelders als Pastoor en De Visser. Als in de verdediging dan ook nog eens Hansma, Sier en Tobiasen verre van zeker zijn, is de tamelijk eenvoudige zege van het fysiek sterke en uitgekookt spelende Roda snel verklaard. De overwinning werd door Roda hartstochtelijk en heel lang bejubeld.

De vijf Friese blikvangers voorin, hadden geen van allen hun dag. Pahlplatz kwam niet in het stuk voor. Hij kreeg geen voet aan de grond tegen Senden en werd al vroeg gewisseld voor de al even kansloze Wouden. Echteld kon de tweestrijd met Vrede niet aan, Tomasson bleef steeds in de schaduw van Ooijer en De Visser, Talan glipte maar een enkele keer langs Van Haaren en Korneev had het te zwaar met Schops om de wedstrijd te laten kantelen. De Rus ging vervolgens op de egoïstische toer. Dat leverde helemaal niets op. Dit tot ergernis van Foppe de Haan. “Te veel spelers hadden hun dag niet, anderen wilden zich te nadrukkelijk etaleren.” Dat laatste sloeg op Korneev en Echteld. Zo werd het toch nog een vervelend slot voor Korneev, die voor vier jaar bij Feyenoord getekend. Tomasson houdt het in Heerenveen ook voor gezien. Hij bevestigde meteen na de finale het bericht dat al lang geen nieuws meer is: de Deen heeft een vijfjarig contract met Newcastle United gesloten.

Naast de aanvallende tegenvallers aan de kant van Heerenveen, was er tevens sprake van een collectief te noemen geblunder in de verdediging. De problemen lagen vooral bij de spelhervattingen. Zodra de reuzen Vrede en Sibon door de lucht werden aangespeeld, wist Heerenveen het niet meer. Uitblinker Van der Luer legde de ballen prachtig neer. Sibon greep al in de vierde minuut een voorzet over de hele van Van der Luer aan voor de eerste rake kopbal. Door een onvoorstelbare blunder van Hesp op een schot van Korneev werd het weliswaar snel gelijk, maar langer dan vier minuten kon Heerenveen geen stand houden. Bij de tweede goal lag Van der Luer via een afgemeten hoekschop andermaal aan de basis en vond Senden met een kopbal het net. Dat niet alleen Senden, maar ook nog twee clubmaats op dat moment in het strafschopgebied vrij stonden, zei alles over de chaos in de verdediging van Heerenveen. De bekerfinale bleef in de eerste helft een kansenfestival, met vier scoringsmogelijkheden voor beide teams. De kansen voor Roda waren overigens groter dan die voor Heerenveen.

De tweede helft was minder dan een kwartiertje interessant. In de derde minuut was de gehele Heerenveen-verdediging weer eens van slag. Van der Luer had - na twee beslissende assists in de eerste helft - met een droog schot het laatste woord: 3-1. Tien minuten later was de wedstrijd al voorbij, toen Schops mocht knallen en doelman Vonk geen sterke reactie had: 4-1. Talan scoorde in de slotfase nog wel een keertje tegen, maar met acht resterende minuten zat een sensationeel slot er niet meer in. De winnende trainer Martin Jol: “Als ik één collega succes gun dan is het Foppe de Haan, maar dit was voor ons een droomfinale. Tijdens die 6-1 overwinning voor de competitie hadden we al gezien dat er mogelijkheden waren om deze tegenstander te verslaan.”

Overigens was het niet alleen Heerenveen dat teleurgesteld de Kuip verliet. Vervelend vonden ongetwijfeld ook de aanwezige Feyenoorders de afloop. Roda JC heeft zich nu immers geplaatst voor het Europa Cup II-toernooi, hetgeen de de thuiswedstrijd op de laatste competitiedag tegen PSV een stuk oninteressanter maakt. Feyenoord treft daarentegen op 25 mei een Heerenveen, dat weer voluit zal gaan voor een UEFA Cup-plaats. Op 1 juni sluit de competitie dus met onder meer Roda JC-PSV. Het is goed mogelijk dat dezelfde clubs op 17 augustus via de prestigestrijd om de Johan Cruijff-schaal ook de opening van het nieuwe seizoen verzorgen.

KNVB-BEKER: Rotterdam. Finale.

Roda JC - Heerenveen 4-2 (2-1). 4. Sibon 1-0, 12. Kornejev 1-1, 16. Senden 2-1, 48. Van de Luer 3-1, 56. Schops 4-1, 83. Talan 4-2. Scheidsrechter: Reygwart. Toeschouwers: 48 000. Gele kaart: Ooijer, Vrede (Roda JC), Talan (Heerenveen).

Roda JC: Hesp; Senden, Vrede, Schops en Van Haaren (89. Luypers); Doomernik, Sibon, Ooijer en Van de Luer (76. Van der Heyden); Van Houdt en Lawal (69. Martens).

Heerenveen: Vonk; Tobiasen, De Visser, Hansma en Sier (70. Nygaard); Pastoor (64. Meinseth), Tomasson en Kornejev; Talan, Echteld en Pahlplatz (56. Wouden).

Deel dit artikel