Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nagelsjenko

Home

Sylvain Ephimenco

Martine Baay-Timmerman leest een verklaring voor aan de pers. © anp
Column

Hemeltje wat was het een verrukkelijke manier om de maandagochtend te beginnen! Doorgaans is het op die dag altijd 'Blue Monday' bij uw dienaar: een deprimerend begin van de week met veel heimwee naar de zondag, na meestal ook nog een onrustige nacht.

Toch kan ik me niet herinneren zo vroeg op de maandag, zo hard te hebben gelachen als gisteren. Acht minuten lang zat ik gekluisterd aan de radio. In de studio in Hilversum zat Jan Nagel, beroepsopportunist en stichter van partijen in alle maten en gewichten. In de Haagse studio, Norbert Klein fractievoorzitter van ouderenpartij 50Plus, het clubje dat Nagel heeft opgericht. Die twee konden elkaars bloed wel drinken en het is goed dat ze op veilige afstand van elkaar vertoefden.

Partij voor smartphonebezitters
Vraag me niet wie wie uit de fractie, de partij of zelfs het toilet heeft gezet. Al die ordinaire machtscomplotten van politieke dwergen op leeftijd, zijn uiteindelijk niet relevant: 50Plus gaat binnenkort toch op de afvalberg van de verprutste illusies. En vanonder het vuilnis zal zoals gebruikelijk Feniks Nagel herrijzen om hollend een nieuwe partij te stichten. Dit keer geen leefbaarding, Peter R. de Vries-cel, hypotheeksekte of pensioenkerk maar waarschijnlijk een partij voor smartphonebezitters die onbeperkte belminuten eisen. Nagel heeft daar een goeie neus voor. Hoewel: als je een pensioenpartij sticht en als leider een pensioenfraudeur (Henk Krol) kiest die vervolgens moet aftreden, mag best over de scherpte van die neus getwijfeld worden.

Gisteren werd Jan door Norbert gelijk aan het begin van de uitzending onder de voet gelopen. De 50Plus'er uit de Tweede Kamer maakte de 50Plus'er uit de Eerste Kamer uit voor bloedzuiger uit Kiev: "Dat is de partijcultuur. Dit is 'Nagelsjenko'. Oekraïense methodes met veel drang en dwang, manipulatie en achterbaks gedoe om te zorgen dat mensen weggaan." Jan had hier niet van terug. Het kwam niet bij hem op om Norbert voor PoetKlein met annexatiezucht uit te maken.

Pensioensekte
Waar heb ik dat eerder gezien? Precies twintig jaar geleden rolde ik maandenlang lachend van de bank. Toen werd het ouderentrucje voor het eerst toegepast. Met zes zetels in een klap verscheen het AOV (Algemeen Ouderen Verbond) in de lente van 1994 in de Kamer. In de herfst van hetzelfde jaar begon het snel te winteren binnen de AOV, met Jet Nijpels als ruziënd ijskonijn. Iedereen splitste zich van iedereen af en de meer dan 300.000 kiezers die op dit zooitje ongeregeld hadden gestemd, bleven met schaamte en schande als weeskinderen achter.

Die pensioensekte 50Plus heeft dus niets uitgevonden. Ouderdom is als een schipbreuk en dit geldt voor ons allemaal. Met de jaren worden we heus niet wijzer, maar verbeten, rancuneus en op macht belust. De ergste dictators zijn trouwens altijd op leeftijd. Deze biologische gedaanteverwisseling kun je als individu nog aardig in de hand houden. Maar niet als je als krasse knarren met elkaar in een politbureau gaat klonteren dat door Nagelsjenko wordt geleid.

Lees verder na de advertentie
Precies twintig jaar geleden rolde ik maandenlang lachend van de bank. Toen werd het ouderentrucje voor het eerst toegepast


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel

Precies twintig jaar geleden rolde ik maandenlang lachend van de bank. Toen werd het ouderentrucje voor het eerst toegepast