Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nabestaanden drama in Het Koetsiertje willen uitzending tegenhouden

Home

Van onze mediaredactie AMSTERDAM - Dertien nabestaanden en slachtoffers van de schietpartij in het Delftse café Het Koetsiertje op 5 april 1983 hebben een kort geding aangespannen tegen de Vara. Ze willen de uitzending van een documentaire van Hans Polak over de dader van de aanslag, morgenavond, tegenhouden.

De nabestaanden en slachtoffers verwijten Polak een te eenzijdig beeld van de gebeurtenissen te geven. Ze vallen met name over het feit dat de dader, Cevdet Yilmaz, een van de slachtoffers min of meer de schuld geeft van het drama. Hij vertelt in de uitzending dat deze man hem 'kankerturk' noemde en dat hij zich door hem bedreigd voelde. Hij schoot hem dood en baande zich daarna schietend een weg naar buiten waarbij hij nog vijf mensen doodschoot, waaronder een meisje van elf, en vier mensen verwondde.

De nabestaanden storen zich ook aan de manier waarop de Vara de documentaire aankondigt op de cover van het 'Vara-magazine' deze week met de kreten : 'Ruzie over vrouw leidt tot slachting- veertien jaar later: de moordenaar spreekt'. De eisers hadden de documentaire nog niet gezien toen zij het kort geding aanspanden.

In de documentaire vertellen agenten die snel ter plaatse waren, de officier van justitie en psychiaters dat ze indertijd niet begrepen waarom Yilmaz de slachtpartij aanrichtte. Dat 'waarom' intrigeerde ook programmamaker Hans Polak en in de documentaire 'Ted de Turk' probeert hij door middel van gesprekken met Yilmaz, zijn advocaat, de behandelend arts uit het Pieter Baan Centrum, politiefunctionarissen en de officier van justitie duidelijk te krijgen hoe Yilmaz die dag tot zijn daad kwam.

Dat lukt maar ten dele. De toenmalige directeur van het Pieter Baan Centrum vindt het achteraf een nederlaag dat hij toen niets kon vinden en Yilmaz dus wel toerekeningsvatbaar werd geacht. Yilmaz werkte destijds niet mee aan de onderzoeken. Levenslange gevangenisstraf stond daarmee vast. Iedereen die betrokken was bij het onderzoek, stuitte op zijn geslotenheid. De veertien jaar die hij in de gevangenis doorbracht, hebben hem socialer en tot een makkelijker prater gemaakt dan toen. Hij wil nu wel zijn kant van het verhaal kwijt en voor Polak was dat een reden om de documentaire te maken.

Polak: “Het is niet na te voelen wat iemand bezielt die zes mensen doodschiet. Maar na het horen van zijn verhaal, kan ik me voorstellen dat hij 'een waas voor ogen kreeg'. De dader is als lid van de 'tussengeneratie' een wandelend kruitvat geworden. Als Turk moest hij zijn vermoorde broer wreken en aan de andere kant zocht hij ook aansluiting bij de Nederlandse samenleving. Zelfs iemand die zoiets vreselijks heeft gedaan, heeft het recht zijn verhaal te vertellen.”

In de scène waaraan de nabestaanden zich met name storen, zegt hij dat hij zich bedreigd voelde door zijn eerste slachtoffer. “Hoe zou jij je voelen als enige Nederlander in een bar vol Turken?”, vraagt Yilmaz Polak in de film. Polak: “Ik vermoed dat hij ook zijn eigen reconstructie heeft gemaakt”. Een politiereconstructie toonde aan dat hij doelbewust door de bar is gelopen en zijn slachtoffers in het hoofd heeft geschoten.

Polak zegt dat hij uiterst zorgvuldig te werk is gegaan om de nabestaanden niet onnodig te kwetsen. Op aandrang van justitie is daarom ook het landelijk bureau slachtofferhulp ingeschakeld en de afdeling Delft. Geen van de nabestaanden of gewonde slachtoffers heeft aan de documentaire willen meewerken.

Polak: “Ik heb slachtofferhulp gevraagd te bemiddelen maar dat is op niets uitgelopen. Bij de eerste voorvertoning wilden ze al een advocaat meebrengen om de film op voorhand te verbieden. Onder leiding van slachtofferhulp heeft zich een groep gevormd en men treedt nu als eenheid naar buiten. Het is heel verdrietig dat het zo gelopen is. Het kan helpen bij de verwerking als je beter begrijpt wat er is gebeurd”.

Pim de Vos, advocaat van de slachtoffers, noemt het onvoorstelbaar dat juist de Vara zich zo gedraagt. De Vos: “De cover van de Vara-gids is schandalig. De dader liegt in de documentaire. Drs. C. Mittendorff, psycholoog / psychotherapeut van het instituut voor psychotrauma in Utrecht, heeft geadviseerd de uitzending op een aantal punten te wijzigen om traumatische effecten voor de nabestaanden te vermijden. Maar op de meeste essentièle punten wil de Vara dit niet. Dat een van de slachtoffers door de dader wordt aangewezen als veroorzaker van het gebeuren is nodeloos grievend voor de nabestaanden.”

Polak: “Dan is het hart uit de uitzending. Het ministerie van justitie staat hierin aan mijn kant”. De Vos: “Yilmaz zet zichzelf neer als slachtoffer van de gebeurtenissen. Volgens de deskundigen zal dit een traumatische effect op de nabestaanden hebben, terwijl géén groot algemeen belang verbonden is aan de uitzending.”

Het kort geding dient vanmiddag voor de Amsterdamse rechtbank. Als de nabestaanden dit verliezen, zal de documentaire 'Ted de Turk' morgenavond om 20.25 uur op Nederland 3 worden uitgezonden.

Deel dit artikel