Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Nabestaande Dakota-ramp mag Martinair-topman niet meer beschuldigen

Home

Van een onzer verslaggevers

HAARLEM - Verdriet, onmacht en onbegrip hebben een nabestaande van het Dakota-vliegongeluk in 1996 ertoe gebracht de schuld van de ramp te geven aan Martinair-topman Martin Schröder. Maar tijdens een kort geding gisteren in Haarlem beloofde G. de Boer uit Purmerend dat hij het nooit meer zal doen.

“Dat u over de rooie bent gegaan, kan ik me heel goed voorstellen”, zei de presidente van de Haarlemse rechtbank, mr. C. Terwee-Van Hilten. Toch dicteerde ze ter plekke aan haar griffier een verklaring waarin De Boer moest beloven dat hij zijn beschuldigingen tegen Schröder nooit meer zou herhalen.

De Boer, die een zoon verloor bij het ongeluk met het historische vliegtuig boven de Waddenzee, heeft verscheidene keren in de pers Schröder verantwoordelijk gesteld voor de 32 doden. Hij had op televisie Schröder horen zeggen dat hij lid was van de raad van advies van de Dutch Dakota Association, die het verongelukte toestel exploiteerde. Ook had hij gehoord dat er motoren waren uitgewisseld tussen de beide Dakota's van de DDA. Hij trok daaruit de conclusie dat Schröder opdracht had gegeven om een onbetrouwbare motor te installeren op het toestel dat later zou verongelukken.

De Boer kon dat in kort geding niet hard maken. Schröder zit alleen in het comité van aanbeveling, een erebaantje. Wisselen van motoren is bovendien een normale procedure in de luchtvaart. Schröders advocaat zei gisteren dat de Martinair-topman verscheidene keren aan De Boer heeft geschreven hoe de vork werkelijk in de steel zat. Maar De Boer was moeilijk van zijn stuk te krijgen. Volgens hem heeft hij nooit afdoende antwoord gekregen op zijn brieven aan Schröder en de DDA. “Ik ben altijd geboycot. Het kwam op mij over alsof Schröder een van de verantwoordelijken was. Als dat niet zo is neem ik uiteraard mijn woorden terug.”

Deel dit artikel