Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Na één jaar vrije prijzen willen apothekers stelsel stevig herzien

Home

Jeroen den Blijker

© ANP

De marktwerking in de farmacie moet worden herzien. Een jaar aan marktwerking heeft de zorg van apothekers uitgekleed. Bovendien hebben steeds meer apotheken het financieel zwaar.

Dat zegt Rik van der Meer, apotheker en voorzitter van beroepsvereniging de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP). Sinds begin 2012 kent de apothekerswereld een systeem van vrije prijzen. Zorgverzekeraars en apothekers moeten onderhandelen over de prijs van medicijnen en de extra zorg, bijvoorbeeld begeleiding voor specifieke groepen patiënten. Doel: betere zorg.

Volgens Van der Meer gebeurt het tegendeel. De vergoedingen van zorgverzekeraars aan apothekers voor geleverde medicijnen zijn zo laag dat extra dienstverlening er financieel eigenlijk niet meer inzit, zegt Van der Meer. "Apothekers die veel aan extra zorg doen, houden dat niet lang meer vol", zegt hij naar aanleiding van de faillissementsaanvraag door een grote apotheek in Den Bosch. "Daar is personeel voor nodig, maar dat kost geld."

Vergrijzing
De KNMP-voorzitter waarschuwt dat de vraag naar farmaceutische zorg alleen maar toeneemt door de vergrijzing. Zijn eigen apotheek in Den Haag leverde 3 procent meer geneesmiddelen, maar de omzet daalde met 10 procent. Hij moest 15 procent van zijn personeel ontslaan.

Van der Meer wil daarom de marktwerking ingrijpend herzien. Hij bepleit een stelsel dat op hoofdlijnen lijkt op de bekostiging van de huisartsenzorg. "Een basistarief voor ieder afgeleverd medicijn, met daarnaast een abonnementstarief voor de apotheker. Voor dat abonnementstarief kan de apotheker zijn pand en ICT betalen, maar moet hij ook de dossiers van patiënten goed bijhouden en overleggen met huisarts of medisch specialist. En bovenop komen dan vrije tarieven, voor alle extra geleverde zorg, zoals zorg aan speciale patiëntengroepen of onderzoek." Aan de vrije keuze voor een apotheek wil de KNMP niet tornen.

Zonder ingrijpen vreest de KNMP-voorzitter meer faillissementen. Vooral omdat zorgverzekeraars geen individuele onderhandelingen willen. "Het is slikken of stikken."

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie