Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Na de PvdA zit nu ook D66 in zijn maag met burgemeestersechtpaar Wassenaar

Home

Marno de Boer

Jan Hoekema en Marleen Barth © ANP

Na de PvdA zit ook D66 in zijn maag met de oud-burgemeester van Wassenaar Jan Hoekema en diens vrouw, PvdA-senator Marleen Barth. 

Letty Demmers, partijvoorzitter van D66, zei vandaag dat ze zich distantieert van de bovenwettelijke vertrekregeling die partijgenoot Hoekema uitonderhandeld had bij de gemeente waar hij tien jaar werkte. Donderdag had Barth al tegen haar partijbestuur gezegd dat ze niet had moeten proberen de huurprijs van de ambtswoning omlaag te krijgen.

Lees verder na de advertentie

Daarmee komen zowel D66 als PvdA terug van hun opstelling eerder deze week. Ze zeiden dinsdag het een zaak te vinden die alleen Hoekema zelf en Wassenaar aanging. Die dag schreef NRC dat Hoekema met de gemeente had geregeld dat hij nog eens 17.800 euro bovenop de normale wachtgeldregeling kreeg. Die afspraak was gemaakt toen Hoekema in december 2016 vertrok omdat hij niet overweg kon met de gemeenteraad. Na de publicatie van NRC zei Hoekema dat hij het geld terug zal storten.

Uit documenten in handen van NRC bleek ook dat Hoekema nog een jaar na zijn vertrek in zijn ambtswoning mocht blijven. Voor het pand met een waarde van twee miljoen euro moest hij een maandelijkse huur van 1400 euro betalen.

De ambtswoning van Hoekema en Barth leidde al eerder tot ophef

Bij zittende burgemeesters ligt de huurprijs laag, omdat zij als onderdeel van hun baan geacht worden naar de gemeente te verhuizen waar zij werken. Maar dat zij ook na hun vertrek in de ambtswoning mogen verblijven tegen een huurprijs die ver onder de marktwaarde ligt, is niet de bedoeling.

Barth had ook nog aan de gemeente Wassenaar gevraagd of zij en haar man voor een periode van zeven weken niet een nog lagere huur konden betalen. In die tijd ontving Hoekema alleen wachtgeld, en was hij nog niet aan de slag als waarnemend burgemeester in de gemeente Aa en Hunze.

De ambtswoning van Hoekema en Barth leidde al eerder tot ophef. In 2007 werd de villa op kosten van de gemeente voor 630 duizend euro verbouwd. Barth zei enkele jaren later tegen de Volkskrant dat ze toch echt voor een sobere aanpak hadden gekozen. “We hebben het goedkoopste parket, de goedkoopste gordijnen. Alles om de kosten te bewaken.”

In 2010 interviewde verslaggever Maaike van Houten het echtpaar over hun huwelijk: 'In het stemhokje zijn we wel eens vreemdgegaan'

Deel dit artikel

De ambtswoning van Hoekema en Barth leidde al eerder tot ophef