Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Na de dood verder als mest voor de tuin? In de staat Washington kan het binnenkort

Home

Redactie

© Colourbox

Hergebruikt worden als mest in de tuin van je geliefden: vanaf volgend jaar is het mogelijk in de Amerikaanse staat Washington. Daar werd deze week een wet aangenomen die ‘bovengrondse ontbinding’ legaliseert.

Overledenen kunnen vanaf mei 2020 hun lichaam in een container laten plaatsen die gevuld is met alfalfa, stro en stukjes hout. Die wordt dan warm door microben in de lucht. Na ongeveer vier weken is het lichaam verworden tot compost. Die kan bijvoorbeeld gebruikt worden om boerenland te bemesten.

Lees verder na de advertentie

De katholieke kerk in Washington stond niet te springen om het plan: de nieuwe wet zou te weinig respect tonen voor het lichaam van de overledene. Maar voorstanders vinden het een mooi, groen alternatief voor traditionele methodes. Cremeren is namelijk niet klimaat- en milieuvriendelijk. Het produceert een CO2-uitstoot die ongeveer gelijkstaat aan een maand energieverbruik. Voor het ter aarde bestellen van grafkisten is in grote steden steeds minder ruimte.

Lees ook: 

Een schone uitvaart is zo makkelijk niet

Stichting GreenLeave roept begrafenisondernemers en kistenmakers op de grafkist van spaanplaat zo snel mogelijk te vervangen door een duurzaam alternatief. Maar is spaanplaat wel echt zo’n probleem?

Een duurzame grafkist schroef je zelf in elkaar

Een uitvaart gaat gepaard met tranen en - op dat moment vaak irrelevant - met kosten en CO2-uitstoot. De kist, begeleidende diensten, rouwstoet. Het tikt aan, voor milieu en portemonnee. En je ontkomt er niet aan, toch?

Deel dit artikel