Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Mysterieuze lichtbol waarschijnlijk rotsblok

Home

Een twitteraar maakte deze foto van de lichtbol met zijn mobiele telefoon © Twitter forgeant
Video

Een mysterieuze lichtbol die opdook boven Nederland, is waarschijnlijk een kleine rotsblok uit de ruimte. Dat zei Alex Scholten van de Volkssterrenwacht bij het Gelderse Bussloo.

Uit vrijwel het hele land kwamen meldingen binnen over de opvallende lichtbol. Die werd waarschijnlijk veroorzaakt door een meteoriet. 'Een rotsblok of rotsblokje. Een object ter grootte van een voetbal, of waarschijnlijk iets groter', vertelt Scholten.

Volgens de medewerker van de Volkssterrenwacht kunnen ze oplichten als ze de dampkring binnenkomen. 'Die beginnen op grote hoogte op te branden. Soms al op 80 kilometer', legt Scholten uit. Van de lichtbol die omstreeks 21.15 uur te zien was, is daarom vermoedelijk weinig meer over. 'Als er al een stukje rots over is, is dat waarschijnlijk terechtgekomen in de Noordzee.'

Indrukwekkend mooi
Twitteraars reageerden opgetogen: 'Ongelooflijk! Zojuist voor het eerst een meteoriet met een groene staart gezien op de A16 tussen Breda en Dordrecht. Indrukwekkend mooi!!', schreef een automobilist.
Ook andere twitterende Nederlanders reageerden opgetogen: 'Gaaf hoor, meteoriet met lange groen/blauwe staart van een seconde of 5. Over de Ketelbrug.' Anderen gaven toe de lichtbol te hebben aangezien voor vuurwerk.

Lees verder na de advertentie

Deel dit artikel