Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Muziekfestival Zweden stopt wegens seksueel misbruik

Home

Redactie

Dansend publiek tijdens het Bråvalla festival in Zweden. © AP

Een groot muziekfestival in Zweden heeft na diverse meldingen over seksueel misbruik het evenement voor volgend jaar afgelast. 

Bij de editie van dit jaar waren 45.000 mensen aanwezig. Op het festival traden artiesten op als Kanye West, Robbie Williams en Iron Maiden.

Lees verder na de advertentie

Het Bråvalla-festival in Norrköping, Zuid-Zweden, zegt dat de beslissing is genomen na de melding van een verkrachting afgelopen vrijdag. De Zweedse politie zegt dat ze tot nu toe elf gevallen hebben geregistreerd van seksueel misbruik en een van verkrachting op het festival, dat plaatsvond van 28 juni tot 1 juli.

Vorig jaar ging het ook al mis. Toen deden vijf mensen aangifte van verkrachting en twaalf van andere vormen van seksuele intimidatie.

Voorkomen

De politie moet deze walgelijke feiten stoppen en beter zijn best doen om verkrachters in de kraag te grijpen

De Zweedse premier Stefan Lofven

De organisatie zei zaterdag dat ze probeert seksueel misbruik te voorkomen, maar dat ‘sommige mannen – want we hebben het over mannen –zich blijkbaar niet kunnen gedragen. Dat is een schande. We hebben daarom besloten Bråvalla 2018 niet te houden.’ Of het festival ooit nog gehouden wordt lieten de organisatoren in het midden.

‘Bråvalla’ begon in 2013 en trekt jaarlijks ongeveer 40.000 bezoekers. Het festival wil juist mensen aanmoedigen om ‘voor elkaar te zorgen, haat en geweld te stoppen en muziek te laten overwinnen’.

De Zweedse premier Stefan Lofven heeft zondag gezegd dat de politie in zijn land ‘deze walgelijke feiten moet stoppen en beter zijn best doen om verkrachters in de kraag te grijpen’. Hij zei geschokt te zijn dat jonge vrouwen die naar muziek willen luisteren dit mee moeten maken.

Lofven heeft gepleit voor verscherping van het elektronisch toezicht en beloofde dat verdachten van misbruik sneller voor de rechtbank zullen verschijnen. 

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie
De politie moet deze walgelijke feiten stoppen en beter zijn best doen om verkrachters in de kraag te grijpen

De Zweedse premier Stefan Lofven