Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Museum perplex over veiling gestolen kunst bij Sotheby's

Home

© anp

Museum Van Bommel Van Dam in Venlo is met stomheid geslagen dat een van werken die in maart uit het museum werden ontvreemd, waarschijnlijk op een veiling van Sotheby's is beland. 'We zijn verbijsterd', zei museumdirecteur Rick Vercauteren dinsdag. 'Het is curieus dat een in maart gestolen werk al in juni wordt geveild.'

NRC berichtte dinsdag dat een reliëf van kunstenaar Jan Schoonhoven, met de titel R69-32, op 27 juni onder de hamer is gegaan bij veilinghuis Sotheby's in Londen. Het was een van de vier kunstwerken die uit het Limburgse museum verdwenen.

Volgens NRC heeft het in Londen gevestigde Art Loss Register, een databank met gestolen kunst, een waarschuwing gegeven aan Sotheby's. De titel van het geveilde werk bleek vervalst, zo ontdekte kunsthandelaar Paul van Rosmalen van galerie Borzo in Amsterdam.

Titel vervalst
De titel luidde R69-39, in plaats van R69-32. Hij ontdekte de vervalsing na bestudering van foto's van de achterkant van het kunstwerk, die bij Sotheby's waren gemaakt door een Britse collega die het werk wilde kopen voor de kunsthandel. Ook Van Rosmalen heeft het veilinghuis gewaarschuwd.

Op de veiling bracht het reliëf 182.500 pond op (ruim 213.000 euro). Sotheby's kon nog geen commentaar geven. Op de website is geen afbeelding meer van het werk te zien.

Deel dit artikel