Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Museum Elburg belicht joodse historie in provincie

Home

ELBURG (ANP)- Het joodse leven in de provincie in Nederland wordt vanaf vrijdag permanent belicht in een nieuw museum. Verhalen over en van joden staan centraal in de Sjoel Elburg.

Het stadje Elburg op de Veluwe kende ooit een bruisend joods leven. ,,Ooit was 5 procent van de bevolking hier joods'', zegt Piet van Hout, voorzitter van de stichting Synagoge Elburg. Na de deportaties in de Tweede Wereldoorlog keerde in 1945 slechts één jood terug. Ze vertrok al snel. De synagoge ging dicht en de inboedel verhuisde naar Winterswijk.

Hoewel elders in de 'mediene' (provincie) het joods leven wel werd voortgezet, geldt de Elburgse geschiedenis als voorbeeld voor het joodse leven in Nederland buiten Amsterdam. ,,In Amsterdam vestigden zich de rijkere joden uit onder meer Portugal. De straatarme joden uit Oost-Europa kwamen in de kleine dorpen en steden terecht.'' Die geloofsgemeenschap wist in het overwegend reformatorische Elburg goed te integreren. ,,Als Koninginnedag op zaterdag viel, werd het in Elburg pas op maandag gevierd'', zegt Van Hout. ,,Niet op zaterdag vanwege sabbat en niet op zondag vanwege de zondagsrust.''

Het al bestaande Joods Historisch Museum in Amsterdam behandelt vooral het jodendom in de stad. ,,We tonen hier hoe het toeging in een kleine gemeenschap'', zegt bestuurslid Christina Floor. Het museum is gevestigd in de voormalige synagoge, een van de oudste panden van Elburg. Opperrabbijn Jacobs, lid van het comité van aanbeveling, leidt in korte filmpjes de bezoekers rond. Naast verhalen over het dagelijkse leven staat vooral ook het tragische einde van de joodse gemeenschap centraal.

Deel dit artikel