Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Museum De Stadshof geeft gesjoemel toe

Home

van onze verslaggeefster

De Directeur en medewerkers van Museum De Stadshof hadden vanaf de opening ruim vijf jaar geleden één gemeenschappelijk streven: het voormalige gerechtsgebouw in hartje Zwolle moest hét nationale museum voor 'naïeve en outsider kunst' worden.

Juist deze hoge ambities liggen volgens A. Plattel, voorzitter van het bestuur van de Stichting Museum De Stadshof, ten grondslag aan het frauderen met museumjaarkaarten. Enkele keren per dag haalden medewerkers van De Stadshof een kaart door de scanner. Op deze manier slaagde het Zwols museum erin het bezoekersaantal vanaf september 1998 op te krikken tot 35000, 14000 meer dan het aantal dat daadwerkelijk het museum bezocht. Door het registreren van deze 'spookbezoekers' kon De Stadshof 42000 gulden incasseren, terwijl het daar geen recht op had.

,,Er is geen sprake of sprake geweest van enig persoonlijk financieel voordeel'', zei Plattel gisteren tijdens een persconferentie. ,,De onjuiste registratie had uitsluitend ten doel de prestaties van het museum gunstiger voor te stellen.''

Het bestuur van het museum gaf gisteren voor het eerst toe dat er sprake van fraude is geweest. De Stadshof wilde niet eerder reageren omdat een onderzoek van het accountantsbureau Deloitte & Touche nog niet was afgerond.

Inmiddels is dat wel gebeurd, maar veel vragen blijven onbeantwoord. Het is bijvoorbeeld onduidelijk wie voor de praktijken verantwoordelijk kan worden gehouden. Plattel: ,,Daarom hebben we het OM gevraagd een onderzoek in te stellen.''

Het bestuur zal het te veel ontvangen geld aan de Stichting terugbetalen. ,,We hebben het bedrag niet op de plank liggen, maar het terugbetalen krijgt de hoogste prioriteit.'' Het is nog niet duidelijk of voor september 1998 ook met bezoekerscijfers is gesjoemeld, doordat toen met kassa's werd gewerkt, die geen kaartnummers registreerden.

Deel dit artikel