Muggen weerstaan extreme krachten in regen

home

Malariamuggen van de soort anopheles blijken in de regen ware overlevingskunstenaars. Ze weerstaan zelfs regendruppels die 50 keer zwaarder zijn dan zijzelf. De insecten worden door zulke voltreffers even naar beneden geduwd, maar laten het water dan eenvoudig van zich afglijden.

De muggen verdragen zelfs korte tijd een druk van 300 G, ofwel 300 keer de zwaartekracht. Bij mensen kan 14 G al dodelijk zijn.

De muggen zijn waarschijnlijk de meest drukbestendige dieren ter wereld, schrijft Andrew Dickerson van het Georgia Institute of Technology in Atlanta in het vakblad Proceedings. De opmerkelijke eigenschap komt door hun bijzondere skelet en hun geringe gewicht van 0,2 gram. Daardoor worden ze door een regendruppel meegenomen zonder dat hun vliegrichting of snelheid erg verandert. Hun vlieghoogte is dan wel ietsje lager: circa 20 keer hun eigen lichaamshoogte. Voor de muggen is het dus gevaarlijk om dicht bij de grond te vliegen tijdens een regenbui.

Een voordeel is bovendien dat ruim drie op de vier regendruppels slechts hun poten of vleugels raken. De muggen hebben dan slechts een honderdste van een seconde nodig om hun koers weer te hervinden. Opnamen van een speciale camera met 4000 beelden per seconden maakten deze vaardigheid zichtbaar.

Opvallend is dat de muggen geen uitwijkmanoeuvres toepassen. Zo'n beweging heeft volgens de onderzoekers ook weinig zin. Want daarbij bereiken ze hooguit de helft van hun maximale snelheid van een meter per seconde. Dat blijkt niet genoeg om een neervallende druppel te ontwijken.

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie