Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Mr. J.M. Vrakking, hoofdofficier van justitie

Home

,,Vandaag is het dan zover'', zei gisteren hoofdofficier van justitie J.M. Vrakking. De 59-jarige baas van het Amsterdamse openbaar ministerie voegde er ten overstaan van zijn medewerkers aan toe: ,,Ik heb Hare Majesteit verzocht mij met ingang van 6 januari 2001 te ontslaan. Ik heb daar zeer tegenstrijdige gevoelens over''. Het is niet zo vreemd, dat de spraakmakende hoofdofficier met gemengde gedachten het OM verlaat. De eer houdt Vrakking aan zichzelf, daarbij geholpen door zijn hoogste chef, procureur-generaal mr J. de Wij kerslooth.

De ergernis bij de OM-top wist Vrakking vooral te wekken door geen blad voor de mond te nemen. Als vice-president van de rechtbank in Amsterdam kon hij niet naar buiten treden. Nadat hij was overgestapt naar het OM leek hij geen enkele belemmering te voelen om pittige interviews te geven.

Een jaar na zijn aantreden, sprak hij in niet mis te verstane bewoordingen over wat later de IRT-affaire is gaan heten. Samen met toenmalig hoofdcommissaris Nordholt veroordeelde hij in 1993 de methode van de zogenoemde gecontroleerde afleveringen. Daarbij werden onder politie-regie drugs op de markt gebracht. Om die reden trokken Vrakking en Nordholt destijds hun handen af van het Interregionaal Rechercheteam Noord-Holland/Utrecht. Dat ging, geheel in de stijl van het tweetal, met veel publiciteit gepaard.

Vrakking gaf meer aanleiding voor gefronste wenkbrauwen bij de PG's. Zo stelde hij voor hoofdofficieren van justitie door de gemeenteraad te laten benoemen. Hij toonde zich ook voorstander van het deels privatiseren van het OM. Eind 1999 kwam hij in aanvaring met de De Wijkerslooth door te pleiten voor afschaffing van het college van procureurs-generaal. Eén PG was volgens Vrakking voldoende om de onafhankelijkheid van het OM te waarborgen. De Super-PG, De Wijkerslooth, nam hem kwalijk dat hij weer naar de pers was gelopen om zijn mening te ventileren. ,,Er zijn oude vossen die je hun streken nauwelijks meer afleert. Ik vind dat heel vervelend'', zei De Wijkerslooth. Hij liet blijken weinig vertrouwen meer te hebben in de hoofdofficier en voorspelde toen. ,,Hans Vrakking heeft bij het OM ook niet het eeuwige leven.''

Deel dit artikel