Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Mr. Enait en de Quakers

Home

Jaap de Berg

Heisa over de lichaamstaal die tegenover rechters betaamt, is niet van vandaag of gisteren. De moslimadvocaat die negeert wat in de rechtszaal gebruikelijk heet te zijn, had christelijke voorgangers.

Het Genootschap der Vrienden, beter bekend als de Quakers, ontstond omstreeks 1650 in Engeland. De leden weigerden voor medemensen, rechters en vorsten incluis, hun hoed af te nemen. Wat hun beweegreden betreft, hadden ze mr. Enait een handje kunnen geven (dat uiteraard genegeerd zou zijn, als het aan een vrouw toebehoorde). Zulke respectvolle lichaamstaal kwam, meenden de Quakers, alleen God toe. Hun hoed zetten ze dan ook alleen af wanneer ze baden.

De weigering heeft heel wat Quakers hun hoed gekost. Het kwam geregeld voor dat dienaren van gezagsdragers het hoofddeksel eigenhandig verwijderden en confisqueerden, als het niet al door omstanders van de eigenzinnige Quakerkop was afgeslagen. Op gewelddadig verweer hoefden de rabauwen niet te rekenen. De Quakers waren (en zijn) zeer vredelievend.

Begrip, of althans tolerantie, vonden ze bij de hoogste Engelsman van hun tijd, koning Karel II. Deze relaxte figuur toonde zich, schrijft een historicus, door hun gedrag eerder geamuseerd dan beledigd. Adviezen van hovelingen ten spijt ontving hij Quakers met hoed en al.

Deze kanttekening is niet bedoeld om mr. Enait te ontzondigen. Getuige zijn openbare uitspraken – hij verwees naar een rechter als iemand ’die waarschijnlijk uit een of ander boerengat is gekropen’ – mist hij nog de beschaving die hem het recht op respect zou verlenen dat de Quakers verdienden.

Met zo’n uitspraak maakte hij ook meteen duidelijk dat, anders dan hij beweert, niet ’alle mensen gelijk zijn’. Hij zal overigens wel ’gelijkwaardig’ hebben bedoeld. Op dit soort vergissingen heeft Enait trouwens niet het monopolie. Zo zei het Kamerlid Kamp deze week dat acties als die van Enait bedoeld zijn om te voorkomen ’dat de moslims in Nederland integreren’. Had dat niet ’assimileren’ moeten zijn?

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie