Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Moslimkoepel: Rutte behandelt ons als tweederangs burgers

Home

Robin de Wever

© ANP

Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) haalt in felle bewoordingen uit naar het nieuwe kabinet. Door met maatregelen te komen als het gedeeltelijke verbod op gezichtsbedekkende kleding zou Rutte II 'inhakken op minderheden'.

De koepel, die een groot deel van de Nederlandse moslims vertegenwoordigt in Den Haag, zegt in een persverklaring veel boze reacties te hebben gekregen uit haar achterban.

In islamitische kring zou onvrede bestaan over de boodschap die het kabinet wil uitdragen met het verkapte 'boerkaverbod', het verbod op neef-nicht-huwelijken en de aanscherping van huwelijks- en gezinsmigratie.

Het is symboolpolitiek die vooral moslims hard raakt, meent het CMO. Ook beslissing om mensen zelf op basis van een leenstelsel hun inburgering te laten betalen strijkt de koepel tegen de haren. Het regeerakkoord 'schoffeert bijna één miljoen Nederlandse moslimburgers'.

'Getuigt niet van beschaving'
Beschaving is niet alleen het oplossen van economische problemen, maar 'ook het behandelen van minderheden als volwaardige burgers'. Rutte en Asscher kunnen zich wat het CMO betreft beter inzetten tegen discriminatie. Ook de 'onevenredige vertegenwoordiging van werkloze moslimjongeren' moet weggewerkt.

Het Contactorgaan bestaat uit enkele grote Marokkaanse, Turkse, Surinaamse en Pakistaanse moskee-organisaties. De afgelopen maanden overlegde het CMO met staatssecretaris Bleker over het convenant rituele slacht.

Lees verder na de advertentie

 
Het regeerakkoord schoffeert bijna één miljoen Nederlandse moslimburgers
Het Contactorgaan Moslims en Overheid

Deel dit artikel