Moslimkabinet Egypte krijgt christelijke vicepresident

home

Robin de Wever

Egyptische Kopten bij een samenkomst eerder dit jaar in Jeruzalem. © AFP

De nieuwe Egyptische president Mohamed Morsi gaat een christen en een vrouw tot vicepresidenten benoemen. Het islamistische kabinet zal Egypte 'zeker niet veranderen in een islamitische republiek', benadrukt een woordvoerder, verwijzend naar het ultra-conservatieve Iran.

 
Morsi wordt nu niet enkel gesteund door mensen met islamitische sympathieën. Alle mensen van de revolutie staan achter hem.
Morsi's beleidsadviseur Ahmed Deif

De vicepresidenten worden meer dan enkel een bewijs van Morsi's emancipatie, belooft beleidsadviseur Ahmed Deif aan CNN. 'Ze zullen niet slechts een sekse of religie vertegenwoordigen; ze krijgen invloed en worden mede-verantwoordelijk voor essentiële beleidspunten.'

De Koptische kerk noemde zijn overwinning dinsdag 'goed nieuws voor alle Egyptenaren'. Tijdens een ontmoeting verzekerde Morsi de 'tussenpaus' Bakhomius dat hij niet zal toestaan dat Kopten kwaad wordt aangedaan. Eerder beloofde hij dat christenen straks makkelijker kerken kunnen bouwen en dat hij maatregelen zal treffen om discriminatie door de overheid tegen te gaan.

In rooms-katholieke kring heerst voorzichtig optimisme. 'Moebaraks regime was niet eerlijk', vertelt woordvoerder Rafic Grieche van de Egyptische bisschoppenconferentie aan Catholic News Service. 'En ik denk niet dat Morsi erger kan zijn. Aan de andere kant: islam-gezinden zullen uiteindelijk proberen om de samenleving te islamiseren.'

'President voor alle Egyptenaren'
Morsi zou ook orthodox-islamitische salafisten en jonge revolutionairen in zijn politiek willen betrekken. Toen zondag bekend werd dat Morsi met 51 procent van de stemmen de oud-luchtmachtleider Ahmed Sjafik had verslagen, zei hij een 'president voor alle Egyptenaren te willen zijn'. In de aanloop naar de verkiezingen stelde hij overigens voor om het onmogelijk te maken voor vrouwen om president te worden.

Aan Morsi's bewegingsruimte wordt volop getwijfeld. Het leger, SCAF, liet voor de verkiezingen weten dat Morsi hoogstens een jaar mag aanblijven en dat ze het overheidsbudget wil blijven bepalen. Velen vrezen dat belangrijke beslissingen alsnog door de SCAF zullen worden genomen.

Goede relaties met andersgelovigen strekken voor Morsi mogelijk tot politiek voordeel. Als hij zich kan profileren als leider van álle Egyptenaren, staat hij sterker tijdens onderhandelingen met het leger. 'Morsi wordt nu niet enkel gesteund door mensen met islamitische sympathiën', benadrukt beleidsadviseur Deif daarom alvast. 'Alle mensen van de revolutie staan achter hem.'

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie