Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Moskeeën: Gemeenten, overleg met ons over radicalisering

Home

Robin de Wever

De Essalammoskee in Rotterdam © anp

Moskeeën willen met gemeenten geregeld gaan overleggen over radicalisering binnen hun achterban. Dat zeggen twee belangrijke koepels van moskeeën: het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) en het Turkse Milli Görüs. Ook het Samenwerkingsverband voor Marokkaanse Nederlanders ziet heil in dergelijk overleg.

Ze reageren op een appèl van minister Lodewijk Asscher (PvdA, sociale zaken). Hij schreef maandag aan de Tweede Kamer dat religieuze en etnische gemeenschappen moeten helpen bij het tegengaan van radicalisering.

Volgens de koepels weten gemeenten nauwelijks wat er in moskeeën speelt. En moskeeën hebben soms geen idee bij wie ze moeten aankloppen als ze tegen problemen aanlopen. Ze willen een structureel overleg, eens per maand of kwartaal.

"Stel dat het moskeebestuur merkt dat rond de moskee radicalisering plaatsvindt", schetst Yassin Elforkani van het CMO. "Dan is het belangrijk dat moskeeën daarover met de gemeente in gesprek gaan. Moskeeën pikken zulke signalen veel eerder op dan ambtenaren."

Asscher wil ook een grotere rol voor gemeenten
Een woordvoerder van Asscher erkent dat de communicatie tussen gemeenten en moskeeën beter kan. De minister wil gemeenten daarom een grotere rol laten spelen bij het tegengaan van radicalisering. Op het voorstel van de moskeekoepels wil hij niet reageren.

De radicalisering van jonge moslims in plaatsen als Zoetermeer bewijst volgens het CMO dat moskeeën en gemeenten nog veel langs elkaar heen praten. Elforkani: "Waarom had niemand door dat er in Zoetermeer een groepje Syriëgangers ontstond? Dat had tijdens een overleg ter sprake kunnen komen."

Wat de koepels betreft gaat het tijdens het 'moskee-overleg' ook over antisemitisme, bekladding van moskeeën en andere problemen. "Moskeeën zijn regelmatig het mikpunt van geweld, maar daar hoor je zelden iets over", meent Elforkani. "Ook de gemeenten zijn zelden op de hoogte."

'Dit idee bestaat al langer'
De Turkse moskeekoepel Milli Görüs stelt dezelfde diagnose. "Structureel overleg kan uitkomst bieden", vindt ook woordvoerder Yusuf Altuntas. "Maar de imam hoeft niet iedere maand aan te schuiven bij de wethouder. Dan schiet je echt door. Een kwartaaloverleg is prima." Of het overleg ook kan helpen bij het tegengaan van radicalisering, is volgens Altuntas nog maar de vraag. "Radicalisering gebeurt meestal buiten de moskee."

Coördinator Habib el Kaddouri van het Samenwerkingsorgaan Marokkaanse Nederlanders noemt het moskee-overleg een 'investering in vertrouwen'. "Dit idee bestaat al langer", meent hij. "Jammer genoeg zijn veel van die plannen nooit echt uitgewerkt."

Lees verder na de advertentie

 
Moskeeën pikken signalen van radicalisering veel eerder op dan ambtenaren
Yassin Elforkani van het Contactorgaan Moslims en Overheid

© anp

Deel dit artikel