Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Morsi ontwikkelt zich van saai naar hard

Home

Iris Ludeker

President Morsi tijdens een eerdere bijeenkomst tusssen veldmaarschalk Tantawi (l) en stafchef Anan (r) die hij beide de laan uitstuurde. © AFP

Hij werd afgeschilderd als een kleurloze figuur, met weinig leiderschapskwaliteiten. Maar in korte tijd heeft Mohamed Morsi zijn critici het nakijken gegeven: hij durft wel degelijk op te treden. En hoe. De Egyptische president stuurde in een week de militaire top met pensioen, trok de wetgevende macht naar zich toe en haalde de teugels voor de media aan.

Niet iedereen is even blij met het assertieve gedrag van de als saai aangekondigde Morsi. Tegenstanders menen zelfs dat hij inmiddels trekjes begint te krijgen van zijn gehate voorganger Hosni Moebarak - die immers ook veel macht in zijn persoon verenigde en bovendien de pers censureerde. Morsi lijkt ook die kant uit te gaan.

Zo bracht hij afgelopen zondag de voornaamste tegenmacht in Egypte - het leger - een belangrijke slag toe. Met een presidentieel decreet perkte hij de macht van de militairen sterk in en trok hij naast de uitvoerende ook de wetgevende macht naar zich toe. Het deed Morsi's tegenstanders even flink naar adem happen - ook al is het leger nog steeds een factor van belang en moeten juristen nog oordelen of de presidentiële machtsgreep legaal is verlopen.

En er is meer waar critici zich zorgen over maken. De steeds vastere greep van Morsi en diens Moslimbroederschap (waar hij als president geen lid meer van is) op de pers, bijvoorbeeld. De afgelopen weken deed het mediabeleid van de Egyptische overheid sterk denken aan vervlogen tijden.

Zo bleef er ook na de revolutie - tot grote teleurstelling van journalisten - een minister van informatie (van censuur, zouden sommigen zeggen) en schoof Morsi een Moslimbroeder naar voren om de post te vullen. Ook bleef de Egyptische senaat, momenteel voor de helft gevuld met Moslimbroeders, verantwoordelijk voor de benoeming van de voornaamste redacteuren van staatskranten.

Het deed onder journalisten alarmbellen afgaan. Morsi mag dan zeggen dat hij voorstander is van een vrije, pluriforme pers - was hij hier niet gewoon bezig zich te verzekeren van niet al te kritische, Broederschap-vriendelijke pers? Direct kwamen er berichten dat staatskrant Al-Akhbar kritische opinie-artikelen over Morsi zou hebben geweerd. En gisteren besloot een rechtbank in Caïro om een tv-presentator en een hoofdredacteur van twee private mediabedrijven te vervolgen omdat ze zich kritisch hadden uitgelaten over Morsi.

Nou is de term kritisch, zeker in het geval van tv-presentator Tawfik Okasja, nogal een understatement. Okasja, aanhanger van Moebarak en een fervente Moslimbroeder-hater, moet zich verantwoorden omdat hij tijdens zijn show stelde dat het toegestaan zou zijn om Morsi's bloed te spillen. Okasja's satellietzender werd na de uitzending al gesloten.

Ook de krant Al-Dostoer van hoofdredacteur Islam Afifi drukte zich in een commentaar, dat de hele voorpagina besloeg, weinig genuanceerd uit over de Egyptische president en diens voormalige partij. De Moslimbroeders zouden uit zijn op de stichting van een 'emiraat'. De krant riep het leger op Egypte te beschermen tegen 'bloedbaden en moorden' - in zekere zin op te vatten als een oproep tot een staatsgreep.

Morsi haastte zich te zeggen dat hij zelf niet verantwoordelijk is voor de vervolging van beide mannen. Bovendien valt een oproep tot geweld of tot een staatsgreep in meer landen - ook westerse - niet onder de vrijheid van meningsuiting. Dat een rechter zich erover uitspreekt, is daarom niet zo heel raar.

Toch stellen die verzachtende omstandigheden niet iedereen gerust over de intenties van Morsi. Ook niet het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken dat stelde 'zeer verontrust' te zijn over berichten dat de Egyptische regering de media wil beperken. "Vrijheid van de pers, vrijheid van meningsuiting zijn fundamentele onderdelen van een levendige, sterke democratie", aldus een woordvoerder. "Dat is waar het Egyptische volk de straat voor op ging."

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie