Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Mormonenkerk wikt en weegt: God heeft cola niet verboden

Home

Robin de Wever

© ANP

Mogen mormonen cola drinken? God zei in zijn openbaringen niets over caffeïnehoudende dranken, stelt de mormonenkerk op haar officiële blog. Maar een expliciete goedkeuring van de frisdrank zit er nog niet in.

In een blogartikel benadrukte de mormonenkerk vorige week dat 'de kerk het gebruik van caffeïne niet verbiedt' en dat de gezondheidscode die God openbaarde 'met hete dranken enkel doelt op thee en koffie'.

Daags na het verschijnen werd de tekst volgens The Salt Lake Tribune aangepast met een voorzichtiger formulering: nu meldt de kerk dat de code 'niets zegt over caffeïnegebruik'. Cola lijkt dus oké, al wil de kerk dat kennelijk niet letterlijk zo zeggen.

Eerdere leiders van de Kerk van Jezus van de Heiligen der Laatste Dagen, zoals het genootschap voluit heet, noemden cola nog 'een verloochening van de geest' van het kerkelijke handboek. God zou de voedselrichtlijnen, net als de meeste andere mormoonse leerstellingen, vroeg in de negentiende eeuw hebben geopenbaard aan de profeet Joseph Smith.

Dubbelzinnige theologie
Mormonen baseren zich behalve op de Bijbel ook op Smiths theologie. Die bleek door de jaren heen minder ondubbelzinnig dan Smith haar deed voorkomen. God zou onder meer wijn, sterke alcoholische drank, tabak en 'hete dranken' hebben verboden. Met die laatste categorie zou hij hebben gedoeld op thee en koffie, al waren eerdere kerkleiders er van overtuigd dat God alle caffeïnehoudende dranken afdraadde.

Sindsdien rust er op cola een mild taboe. Sommige mormonen zien er geen enkel kwaad in: de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney, ook mormoon, is al enkele keren gezien met een flesje Cola Light. Anderen zijn voorzichtiger en mijden de drank. Het verbod van de eerdere kerkleiders lijkt nog niet alle kracht te hebben verloren.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie