Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Morales herkozen als president van Bolivia

Home

ANP

LA PAZ (ANP) - Evo Morales is met ruime meerderheid herkozen tot president van Bolivia. Volgens peilingen na sluiting van de stemlokalen zondag heeft hij zeker 61 procent van de stemmen gekregen, waarmee een tweede ronde overbodig is geworden.

Manfred Reyes Villa, de belangrijkste opponent van Morales, kreeg tussen de 23 en 24 procent van de stemmen. De officiële uitslag wordt dinsdag verwacht. Morales eiste zondagavond officieel de overwinning op. In zijn tweede termijn wil hij het ,,tempo van verandering opvoeren'', zei de 50-jarige president vanaf het balkon van het presidentieel paleis tegen duizenden verzamelde aanhangers.

In Bolivia werden naast presidents- ook verkiezingen voor de Senaat gehouden. De socialistische beweging van Morales krijgt er volgens de exitpolls een tweederde meerderheid. Dat zou de weg openen voor een wijziging van de grondwet, om een eventuele derde termijn van Morales mogelijk te maken. Morales heeft zich over een derde termijn nog niet duidelijk uitgelaten.

De Aymara-indiaan Morales is sinds januari 2006 president van Bolivia. Aanvankelijk voorzag de grondwet niet in een herverkiezing. Begin dit jaar stemde een meerderheid van de bevolking via een referendum echter in met een grondwetswijzing waardoor Morales nog een keer een gooi naar het presidentschap kon doen.

Deel dit artikel